Obradović (Dveri): Ukinuti kovid propusnice, uvedene po nalogu Vučića 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je danas u Čačku da su kovid propusnice „potpuno neprihvatljive“, da ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobodu i zatražio da one budu ukinute.

„Uvođenje kovid propusnica znači kršenje Ustava Srbije, ugržavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ugrožava rad domaćih preduzetnika i označava pokušaj da se nametne prisilna vakcinacija“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je istakao da u Dverima nisu antivakseri, već da se zalažu za pravo na dobrobvoljnu vakcinaciju.

„Ko ne želi da se vakciniše ima Ustavom zagarantovano pravo da sam odlučuje o svom zdravlaju i niko mu ne može nametati obaveznu vakcinaciju ili ga ucenjivati određenim ograničenjima slobode kretanja, života i rada kao što su kovid propusnice“, rekao je Obradović i  naglasio da su Dveri  protiv obavezne vakcinacije dece.

Obradović je izrazio uverenje da je uvođenje kovid propusnica nalog predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

„Vučić nije smeo javno da stane iza kovid propusnica, a mesecima unazad je on bio taj koji je najavljivao nove mere Krizng štaba i Vlade. Ovoga puta se izvukao i pustio da sav odijum padne na predsednika Vlade Anu Brnabić jer se uplašio za svoj rejting i za gubitak glasova na sledećim izborima, jer je ogroman broj pristalica SNS-a protiv uvođenja kovid propusnica“, rekao je Obradović.

On je dodao da Dveri podržavaju sve proteste koji se svako veče održavaju u više gradova u Srbiji protiv uvođenja kovid propusnica i ocenio da su ti protesti „opravdani“.

„Ova nova mera Aleksandra Vučiča je samo test i probni balon, jer ako prođe da kovid propusnice budu uvedene posle 22 časa to znači da će nakon toga slediti nove mere, da će biti uvedene kovid propusnce za sve i svašta u toku celoga dana i da nam onda sledi zaključivvnaje i različtiti oblici pritisaka za obaveznu vakcinaciju“, rekao je Obradović.

On je ocenio da aktuelna vlast nikad ne ograničava rad stranih kompanija koje rade u Srbiji ali ograničava rad domaćih preduzetnika

„Očito je da aktulena vlast u Srbiji birne o interesu stranih multi nacionalnih kompanija, a nikad o domaćim privrednicima“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima dok se uvode kovid propusnice, u pozadini se odvija poskupljenje gotovo svih osnovnih životnih namirnica, kao i cene goriva.

„U pozadini je i skandalozna odluka Vrhovnog kasacionog suda koji je u slučaju obrade troškova kredita stao na stranu bankarskog lobija i protiv građana Srbije zbog čega štrajkuju advokati koje podržavamo“, rekao je Obradović.

Obradović je izneo i podatak najnovijih istraživanja za nadzor javnih finansija koja su pokazala da je više od sto najvećih državnih poslova u protekloj godini završilo u „džepovima“ kompanija koje su bliske režimu i da je na tim tenderima, koji su prema njegovoj oceni bili namešteni, u proseku postojao samo 1,27 ponuđač po tenderu.

„To znači da u Srbiji više nema konkurencije na bilo kom tenderu i da je sve kontrolisano od strane režimskih ekspozitura u privredi, njihovih burazerskih i kumovskih firmi i nameštanja poslova“, rekao je predsednik Dveri Boško Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari