Obrt u slučaju „Dorotej“: Šta je inspekcija utvrdila u gimnazijama koje su rekle da ne obrađuju čuveni roman? 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND - Vesna Andrić

Nakon priznanja nadležnih u gimnazijama u Ćupriji i Dimitrovgradu da se u tim školama ne obrađuje roman „Dorotej“ Dobrila Nenadića, inače obavezan u programu srpskog jezika i književnosti, nalaz inspekcije koja je ovim povodom postupala pokazao je drugačije.

Stručno-pedagoški i inspekcijski nadzor u Gimnaziji u Ćupriji i Gimnaziji „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu, utvrdio je da škole u skladu sa zakonom i propisanim planom nastave i učenja planiraju i ostvaruju nastavu srpskog jezika i književnosti i da je delo „Dorotej“ realizovano u skladu sa tim, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

„Prilikom stručno-pedagoškog nadzora u gimnaziji u Dimitrovgradu, uvidom u elektonski dnevnik je utvrđeno da je nastavna jedinica „Dorotej“ realizovana sa dva časa u oktobru. Stručno veće se ogradilo od izjave nastavnika i sekretara koja je data na osnovu zahteva sindikata policije. Direktor je protiv nastavnika i sekretara pokrenuo disciplinski postupak“, navode u Ministarstvu prosvete.

Dodaju da je stručno-pedagoški nadzor u Gimnaziji u Ćupriji pokazao da škola u skladu sa zakonom i propisanim planom nastave i učenja ostvaruje nastavu srpskog jezika i književnosti i da je delo „Dorotej“ realizovano.

Ostaje, međutim, nejasno zbog čega je onda direktor ćuprijske Gimnazije Darko Miljanić u odgovoru na zahtev Sindikata zaposlenih policije naveo da je ova knjiga isključena iz obrade od strane predmetnih nastavnika.

Isto su naveli i iz Gimnazije u Dimitrovgradu, s tim što je dopis sindikatu potpisala sekretar škole.

Sve je, podsetimo, počelo kada je Sindikat zaposlenih policije tražio od gimnazija u Srbiji da se izjasne da li se u nastavi obrađuje „Dorotej“, smatrajući da je sadržaj tog romana neprimeren uzrastu učenika prvog razreda.

Sindikat je podatke tražio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a dopise gimnazija iz Ćuprije i Dimitrovgrada objavio je na svojoj Fejsbuk stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari