Obućina: Prete mi "predsednikovi ljudi" 1Foto: UM

Novinarka Jelena Obućina dobila je jezive pretnje putem društvenih mreža, a sve zbog tekstova u tabloidima Alo i Informer, gde su njene reči izvučene iz konteksa i izvrnute. Sa društvenih mreža poručeno joj je da će je “nabiti na kolac” i da će “biti spaljena”.

Novinarka TV Nova S kaže za Danas da je pretnje prijavila nadležnima, kao i da se zbog njih oseća uznemireno. Takođe, veruje da su pretnje orkestrirane.

– Nema “slučajnih napada” u ovoj državi. Hajka je orkestrirana i nadam se da su nalogodavci zadovoljni. Preti mi se nabijanjem na kolac. Jaki junaci su ti “predsednikovi ljudi“ – ističe Obućina.

List “Alo”, i “Informer” koji je to preneo, poslužili su se izvrtanjem reči novinarke iz uvoda u Pregledu dana emitovanog 29. novembra na TV Nova S, čime su Obućinu targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama.

Koalicija za slobodu medija poručila je da ono što zabrinjava je način na koji je to učinjeno, koji ukazuje da su ovi listovi namerno, svesno i maliciozno interpretirali novinarkin uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno, kaže da će se Vučić „pokopati“ ako se ne „opameti“ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji. Ovi mediji su u tekstovima preneli: „Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“.
Kao rezultat ovakvih tekstova Obućina je na društvenim mrežama dobila brojne uvrede i pretnje, a u jednoj od njih preti se nabijanjem na kolac i spaljivanje, prikazano u seksualizovanom kontekstu.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je da i ovoga puta užasne pretnje i uvrede dolaze nakon što se državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavere.

„Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima i vidimo kako se te laži i spinovanja prenose na građane, koji su indoktrinirani i zaista misle da je novinarka neprijatelj Srbije i srpskog naroda i u stanju su da joj šalju takve strašne poruke. NUNS podržava koleginicu u njenom profesionalnom radu, koji je za primer, i u saradnji sa partnerskim udruženjima učinićemo sve da nju i njenu redakciju zaštitimo”, naglasio je Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i osuđuje pretnje novinarki. Mreža SJ poziva nadležne institucije u Srbiji da hitno preduzmu sve mere kako bi osobe koje su pretile novinarki bile procesuirane i kažnjene. Na ovaj način institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv gnusnih pretnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki Dnevnika na televiziji Nova S Jeleni Obućini.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnike imaju tužilaštvo, policija i novinarska i medijska udruženja, obaveštena je o pretnjama. Preko ovog mehanizma prijavu je primilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakav tekst, ne samo pokušaj diskreditacije rada novinarke, već i ozbiljno targetiranje i pripremanje situacije za moguće ozbiljnije pretnje i napade.

Takođe, Koalicija ponovo poziva sve relevantne institucije, posebno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da reaguju i ovakvo pisanje osude, jer su pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni, pogotovo kada se događaju u javnom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari