Četvorodnevna obuka za 35 nezaposlenih diplomiranih inženjera poljoprivrede iz Pomoravskog okruga počela je juče u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini.


Reč je projektu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede sa ciljem da se poboljša poljoprivredna proizvodnja kroz veće angažovanje nezaposlenih poljoprivrednih inženjera.

Poljoprivredna stručna služba u Jagodini, koja pokriva svih šest opština Pomoravskog okruga, ima sedmoro zaposlenih inženjera poljoprivrede u svojstvu savetodavaca. Na teritoriji Pomoravskog okruga ima 15.500 registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Direktorka Poljoprivredne stručne službe u Jagodini Jasmina Filipović kazala je da je nemoguće da tako mali broj savetodavaca obiđe toliko poljoprivrednika. Prema njenim rečima, svi oni koji polože test 30. septembra biće primljeni na period od tri do šest meseci, sa platom od oko 40.000 dinara.

Kada počnu da rade obići će u svojstvu asistenata savetodavaca na terenu oko 200 gazdinstava u Pomoravskom okrugu.

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, na evidenciji ima 45 nezaposlenih diplomiranih inženjera poljoprivrede iz Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Rekovca, Despotovca i Svilajnca. Najviše ih je iz Jagodine 19, a većina njih na posao čeka od dve do tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari