Obuka za borbenu upotrebu haubica "Gvozdika" kod Vranja 1Foto: Ministarstvo odbrane

U samohodnom haubičkom artiljerijskom divizionu iz sastava Četvrte brigade Kopnene vojske u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava za borbenu upotrebu samohodnih haubica 122 mm 2S1 „Gvozdika“.

Samohodna haubica 122 mm 2S1 „Gvozdika“ je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile i artiljerijskih oruđa neprijatelja, rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, pravljenje prolaza u minskim poljima i preprekama, kao i za osvetljavanje i zadimljavanje bojišta, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Posluge ovih artiljerijskih sistema se na poligonima za obuku i vežbovnom prostoru u okolini Vranja osposobljavaju za realizaciju kolektivnih zadataka i unapređuju obučenost za pružanje vatrene podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske.

U ovom periodu, vojnici i starešine uvežbavaju taktičke radnje prilikom izvođenja marša i posedanja vatrenih položaja, procedure u pripremi i izvršenju posrednog artiljerijskog gađanja i druge postupke neohodne za ostvarivanje iznenadne, efikasne i koncentrisane artiljerijske vatre po ciljevima na različitim daljinama.

Ovaj ciklus obuke biće završen realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem tokom koje će se u praksi proveriti osposobljenost posluga haubica za realizaciju namenskih zadataka u zimskim uslovima kada je zbog snega i raskvašenog terena otežano izviđanje, izbor i maskiranje vatrenog položaja i određivanje elemenata za gađanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari