Učenici srednje Poljoprivredne škole u Zrenjaninu, uz pomoć stručnjaka Poljoprivredne stručne službe, uče se uzgoju povrća u plasteniku.

Prvi korak ka uzgoju sopstvenih proizvoda bilo je uzorkovanje zemljišta, kako bi dobili informacije o kvalitetu zemlje i potrebnim agrotehničkim merama koje treba da primene prilikom proizvodnje povrća. U svemu su im, na oglednoj parceli Poljoprivredne škole, pomagali agronomi zaduženi za stručno osposobljavanje budućih kolega.

– Na ovoj parceli učenici će podići plastenik, a da bi to mogli da učine i da budu uspešni u uzgoju povrća, najpre su morali da utvrde stanje kvaliteta zemljišta. Mi ih učimo pravilnom uzorkovanju i analizi zemlje, kako bi dobili informacije o količini i vremenu primene đubrenja – objašnjava Dragan Marković, agronom Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.

Više od 60 odsto učenika Poljoprivredne škole u Zrenjaninu živi na selu i oni u svojim porodicama već imaju iskustva sa poljoprivrednom proizvodnjom. Reč je pre svega o proizvodnji ratarskih kultura, a namera ove obuke je da im se pruže znanja o intenzivnoj proizvodnji u plasteniku.

– Sve do sada je bilo korisno iskustvo, a ovo znanje upotrebiću i u privatnoj proizvodnji – rekao je učenik Jovan Eremić. U toku narednih šest meseci obuku će proći 300 učenika ove škole, četiri obrazovna profila, koji će potom gajiti povrće u plasteniku koji će sami podići na oglednoj njivi. Obuka je deo programa pod nazivom „Poljoprivredna proizvodnja u kontrolisanim uslovima zaštićenog prostora“, koji sprovodi Poljoprivredna stručna služba u Zrenjaninu, a finansira Naftna industrija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari