Zbog nedostatka finansijskih sredstava obustavljena je izgradnja arheološkog parka na neolitskom nalazištu Pločnik, rekla je agenciji Beta arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković.

Ona je rekla da je projekat arheološkog parka 50 odsto realizovan iz sredstava turističkog preduzeća Planinka iz Kuršumlije i opštine Prokuplje. „Međutim, Ministarstvo za kulturu nije ispunilo svoja obećanja, pa arheološki park Pločnik neće biti osposobljen za ovu turističku sezonu“, navela je Kuzmanović-Cvetkovićeva.

Prema njenim rečima, na ovako krupan korak Narodni muzej iz Prokuplja se odlučio na osnovu obećanja predstavnika Vlade Srbije da će finansijski pomoći da se na Pločniku napravi jedinstven arheološki park. Na ovom lokalitetu je napravljeno pet neolitskih kuća na osnovu rekonstrukcije arheologa, u potpuno istom obliku kao što su bile pre 7.500 godina. Napravljena je kapija, a uređena je i okolina. Ovi radovi su vredeli oko tri miliona dinara, a finansirali su ih turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije i opština Prokuplje. „Sada kada smo realizovali polovinu projekta, napravili nešto što je jedinstveno u Srbiji, ovog ministarstva nigde nema da pomogne i ispuni svoja obećanja“, kazala je Julka Kuzmanović-Cvetković.

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je zimus tokom posete Kuršumliji da će njegovo ministarstvo izdvojiti značajna sredstva za realizaciju svih projekata koji su usmereni ka zaštiti i uređenju značajnih istorijskih spomenika. Prema rečima arheologa Julke Kuzmanović-Cvetković, bilo je planirano da arheološki park Pločnik bude otvoren za turiste početkom ove turističke sezone, međutim, pitanje je da li će biti otvoren i sledeće turističke sezone. Neolitske kuće na Pločniku koje su zimus napravljene, gotovo da su urasle u korov, jer Narodni muzej iz Prokuplja nema novca ni za njihovo održavanje. Za završetak izgradnje arheološkog parka potrebno je još oko pet miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari