Očekuje se reakcija Tužilaštva, Tužilaštvo žmuri 1Foto FoNet MOD

Republičko javno tužilaštvo bi trebalo da reaguje povodom skandaloznog poteza Ministarstva odbrane, koje je u javnost iznelo lične podatke iz dosijea odnosno zdravstvenih kartona dvojice oficira Vojske Srbije, saglasni su sagovornici Danasa.

Oni takođe smatraju da će ta reakcija tužilaštva izostati, jer je ono pod jakim političkim uticajem i ne deluje nezavisno.

Jedan od majora koji se našao na udaru ministarstva Aleksandra Vulina je Dragan Gligić, koji je govorio o katastrofalnom stanju u vojsci zbog čega je dao otkaz i prešao u kamiondžije. Javno je pričao o nepotizmu, nemogućnosti u napredovanju, mobingu, nestručnosti nadređenih i lošoj finansijskoj situaciji. U saopštenju za javnost, Ministarstvo nije odgovorilo na kritike majora, već je iznelo „činjenice“, koje je Gligić okarakterisao kao lažne, da je bivši oficir alkoholičar sa suicidnim tendencijama. Čak je navelo da ima dokaze u dosijeima u MUP-u i ličnim pismima koje je major slao supruzi.

Vladimir Gajić, predsednik Advokatske komore Beograda kaže za Danas da ne očekuje reakciju tužilaštva.

– Pa republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac je fikus. Kada je ona postupala u skladu sa svojom funkcijom i nadležnostima? Nikad – naglašava Gajić.

Reakciju tužilaštva ne očekuje ni advokat Božo Prelević, koji ističe da je Ministarstvo odbrane spornim saopštenjem prekršilo niz zakona i propisa.

– Tužilaštvo će da reaguje kada dva oficira iznesu podatke iz zdravstvenog kartona pretpostavljenih, a ne obratno – smatra Prelević.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naložio je postupak nadzora u vezi spornog saopštenja. Poverenik kaže za Danas da sem što je skandal da su se u javnosti pojavili lični podaci oficira, neobično je i da se saopštenje nije pojavilo na sajtu Ministarstva odbrane, već je samo upućeno medijima.

– Od Ministarstva odbrane biće zatraženi odgovori na pitanje da li je saopštenje koje se pojavilo u medijima njihovo, budući da ga nema na zvaničnom sajtu ministarstva, i ukoliko jeste, koji je pravni osnov i svrha objavljivanja ličnih podataka – ističe Šabić.

U obrazloženju u kojem je tražio razrešenje u maju ove godine, major Dragan Gligić je naveo da se u Vojsci Srbije u svojstvu oficira nalazi od 1997. godine. Posle više od 20 godina provedenih kao profesionalno lice VS istakao je da ne želi da bude više na toj poziciji, jer mu je zbog opstrukcije i ličnih animoziteta pojedinih nadređenih, uprkos najvišim ocenama koje je godinama dobijao, onemogućeno napredovanje u karijeri, a posao mu se sveo na uređenje kancelarijskog prostora. On je u medijima govorio o katastrofalnom stanju u vojsci, što je rezultiralo objavljivanjem njegovih ličnih podataka. Gligić je negirao navode Ministarstva, ističući da će sve izrečeno morati da dokažu.

Nenadić: To je krivično delo

– Ministarstvo odbrane trebalo je argumentovano da odgovori na kritike majora Gligića. Ni u kom slučaju nije primereno da se na kritike odgovara ličnim diskvalifikacijama i iznošenjem podataka iz medicinske dokumentacije. To je krivično delo, tako da ima mesta za reakciju tužilaštva – ocenjuje za Danas Nemanja Nenadić, programski urednik Transparentnosti Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari