Posle lokacije Buljarice, završeno je i uklanjanje bespravno podignutih objekata sa obala Zavojskog jezera kod Belskog mosta. Prema rečima republičkog inspektora za zaštitu životne sredine Milana Štetića, na ovoj lokaciji bilo je dvadesetak objekata.

Na lokaciji prema Pakleštici, prema Štetićevim rečima, bespravno podignuti objekti neće se sada uklanjati zbog niskog vodostaja jezera i nepristupačnosti puta. Akcija će biti nastavljena uklanjanjem bespravno podignutih objekata sa lokacije Ada ciganlija. Prema Štetićevim rečima, sa ove lokacije četiri vlasnika sami su uklonili objekte. Ostali objekti će biti uklonjeni mehanizacijom, sem šest-sedam objekata čiji vlasnici su pokrenuli sudske sporove. Njihova sudbina biće odlučena izvršnim sudskim presudama.

Podsećamo da je na prostoru oko Zavojskog jezera kraj Pirota, u Parku prirode Stara planina, pre nekoliko dana završeno uklanjanje nelegalno sagrađenih objekata na zemljištu čiji je vlasnik Hidroelektrana Pirot.

Republički inspektor zaštite i korišćenja prirodnih dobara Milan Štetićrekao je za naš list da se ovi objekti uklanjaju po nalogu republičkog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Početkom oktobra republički građevinski inspektor vlasnicima vikendica, kuća i drugih objekata u zaštićenom pojasu oko jezera uručio je rešenja o njihovom uklanjanju i dao im rok.

– Uručeno je 225 rešenja. Mnogi vlasnici sami su to uradili, a biće uklonjeni svi objekti ispod kote 620 – kaže Štetić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari