Od 1. januara daljinsko grejanje u Majdanpeku pet odsto jeftinije 1Toplana Majdanpek Foto: J. B. K.

U novu grejnu sezonu Majdanpečani su ovog oktobra ušli sa nepromenjenom cenom grejanja, a sa početkom iduće godine cena će biti pet odsto niža. Domaćinstva će po kvadratu plaćati umesto 100, 95 dinara. Nižu cenu omogućiće korišćenje jeftinijeg energenta, drvne sečke.

Od ove grejne sezone Majdanpečani se umesto na mazut, greju na drvnu sečku, koju kao energent koristi nova toplana urađena sredstvima Kancelarije za javna ulaganja u koju je uloženo oko 4,5 miliona evra.

Daljinsko grejanje u Majdanpeku, prema rečima nadležnih, je energetski efikasnije, ekološki prihvatljivije i ekonomski povoljnije.

Na sistem daljinskog grejanja priključeno je oko 80 odsto stambenog i poslovnog prostora u Majdanpeku, a korisnici  grejanja sada imaju dvadesetčetvoročasovno grejanje po nepromenjenoj ceni.

-Cena po kvadratu je sto dinara i od 1. januara iduće godine cena će biti pet procenata niža – rekao je za Danas direktor JKP „Majdanpek“ Đorđe Roškić.

Od nadležnih u ovom preduzeću saznajemo i da je iz stare toplane zadržan manji kotao na mazut koji se koristi u pikovima odnosno kada temperatura bude niža od one na koju je programiran kotao na drvnu sečku.

Podsećamo, uz postojeću, u dogledno vreme Majdanpečane će grejati još jedna toplana na biomasu.

Izgradnju nove toplane je prilikom nedavne posete Majdanpeku najavila potpredsednica Vlade i ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović.

– Ulaganje ministarstva, KfW banke i grada biće pet miliona evra za novu toplanu. Sledeće godine je potpisivanje ugovora, 2023. to je završeno. Znači, grejne sezone 2023/2024. grad Majdanpek mora da ima potpuno novu toplanu na biomasu- rekla je tom prilikom ministarka Mihajlović.

Buduća toplana na biomasu uz postojeću na drvnu sečku, obezbediće dugoročno, kvalitetno i stabilno grejanje Majdanpečana, kao i čistiji vazduh.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari