Od heroja do nasilnika: Potresna priča o sceni sa tramvajskih šina u Novom Sadu 1Foto: Radenko Topalović

Pre tačno sto godina dnevni list „Vreme“ objavio je potresnu priču o pokušaju samoubistva jedne starice iz Novog Sada.

Sigurno vam je poznata scena iz filma „Šmeker“ u kojoj Žarko Lušević umalo nastrada na tramvajskim šinama i sledujuća rečenica Dragomira Bojanića: „Zar si kod mene našao da pogineš?“.

Vrlo slična scena dogodila se i na tramvajskim šinama Novog Sada.

Šezdesetogodišnja starica, 19. oktobra 1922. godine, negde oko podneva, legla je na tramvajske šine kod kasarne 7. puka, navodi „Vreme“.

Prema njoj je tada išao tramvaj velikom brzinom. Napor koji je kočničar uložio u to da zaustavi tramvaj i spasi život ove očajne i, naizgled, tužne starice imao je pozitivan ishod jer je, na svega pola metra od nje, tramvaj zaustavljen.

Istraumiran i pogođen situacijom, kako piše list „Vreme“, kočničar je iskočio iz tramvaja i počeo nemilosrdno da tuče jadnu staricu.

Razjareni spasilac poneo se prema starici vrlo agresivno i nasilno, toliko da je situacija zahtevala ponovno spasavanje, ovog puta od strane publike i putnika.

Od heroja do nasilnika: Potresna priča o sceni sa tramvajskih šina u Novom Sadu 2
Foto:digitalna.nb.rs

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari