Od "korona je pobeđena" do "nije još gotovo": kontradiktorne izjave vlasti čine da sve postane moguće 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar različito su ocenili trenutnu epidemijsku situaciju. Dok premijerka navodi da je korona pobeđena, ministar kaže da nije još gotovo. Sagovornici Danas ove različite stavove vide kao još jedan primer kontradiktornih poruka koje vlast šalje od početka pandemije.

Premijerka Srbije u tehničkoj Vladi Ana Brnabić ocenila je da su potezi vlasti do 2020. godine Srbiji omogućili da izdrži i pobedi pandemiju Kovid-19, prenosi sajt nedeljnik.rs.

U borbi za ljudske živote, navodi, ključnu ulogu imali su medicinski radnici i osoblje, naučnici, ali i jak i stabilan zdravstveni sistem, rekla je Brnabić je na otvaranju Prve svetske konferencije o borbi protiv pandemije kovida-19, koja se u Beogradu održava do 28. marta.

Na istom događaju ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da za tri dana konferencije stručnjaci treba da naprave analizu onoga što je tokom pandemije urađeno i pronađu buduća rešenja.

-Nisam siguran da smo završili sa koronom. Nađite rešenje kako da se dalje ponašamo, rekao je Lončar.

Sagovornici Danasa kažu da je ovakvo neslaganje još jedan primer kontradiktornih poruka vlasti, ističući da pandemija nije gotova.

-Gotovo je kad Svetska zdravstvena organizacija kaže tako. Ministar kao lekar daje odgovornu izjavu, premijerka, po običaju, u cilju podizanja rejtinga, krajnje neodgovornu. Opet dvostruke poruke, koje su ljude koštale života i ranije. Ružičasti svetovi gospođe Brnabić – kaže dr Miloš Bojović, iz udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, i kandidat na listi Moramo za poslanika navodi da „struka, ako se u nju može računati ministar Lončar od početka ima drugačiji stav od političara“.

-Čudi da ministar na skupu koji je više organizovan kao promotivni predizborni skup na kome će se hvaliti „rezultati“ Srbije u borbi protiv kovida, a predsednik SNS-a biti proglašen spasiteljem nacije, izjavi tako nešto.. Možda ministar ima bolje pravnike koji ga savetuju i razmišlja o tome da bi uskoro mogao da odgovara po krivičnoj prijavi, kao i premijerka. Sa druge strane nisam siguran da će ministar ostati pri izjavi koju bi lekari dali u ovom trenutku, jer kada ga „šef“ pozove, onda profesori Medicinskog fakulteta gube na autoritetu, jer sveznajući Aleksandar Vučić se mora poslušati kada ste SNS kadar. Politika iznad struke. O spasenju srpskog zdravstva odlučuju svi građani Srbije 3. aprila ove godine. Uzmite sudbinu u svoje ruke – kaže dr Panić.

Predsednica Društva psihologa Srbije dr Tamara Džamonja Ignjatović upozorava da ovakva neslaganja među predstavnicima vlasti stvaraju nesigurnost kod građana u pogledu toga kako treba da se ponašaju.

-Već smo navikli na razne protvirečne izjave u pogledu pandemije. S jedne strane imate politiku, s druge strane struku, ali imamo i naše  lično iskustvo. Kad se osvrnemo oko sebe, i dalje, gotovo svakodnevno čujemo da se neko iz naše neposredne okoline razboleo od kovida-19.  Mnogi od njih se ni ne javljaju lekarima kada su u pitanju blaži simptomi. Problem sa kontradiktornim informacijama je što vi ne možete da donesete adekvatnu odluku kako da se  ponašate, jer ne možete da se pouzdate u validnost bilo kakvih informacija. I onda imamo situaciju da se  ljudi različito ponašaju, od potpunog minimiziranja rizika, do konstruisanja teorija zavere, jer kad ništa nije pouzdano, sve postaje moguće i verovatno – zaključuje dr Džamonja Ignjatović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari