Ime Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade Srbije već duže vreme se koristi u istoj rečenici sa imenom Veljka Belivuka, okrivljenog da je predvodio kriminalnu grupu odgovornu za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela.

Dokazi o povezanosti Nedića, člana Srpske napredne stranke i nekoga ko je blisko sarađivao sa Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić sa Belivukom uvek su više nagoveštavali nego govorili. Ipak, tokom godina bilo je više takvih indikatora koji, skupljeni na gomilu, bacaju jaku senku na tvrdnje najviših državnih zvaničnika da nisu imali nikakve veze sa Belivukovom grupom.

Prvi takav indikator predstavlja sled događaja iz aprila 2016. godine kada je kulminirao sukob dve suprotstavljene struje u Fudbalskom klubu Partizan. Na utakmici protiv Mladosti iz Lučana, rukovodstvo Partizana je grupa navijača tada počela da gađa jajima. U loži je tog dana između ostalih sedeo i Miloš Vazura, čovek koji je danas generalni direktor FK Partizan. Incident se dogodio svega nekoliko dana pre zakazane izborne skupštine grupe ljudi među kojima se nalazio i Vazura, a koju druga grupa nije priznavala kao legalne i legitimne.

Privremeno rukovodstvo koje je bilo zasuto jajima je nakon meča izdalo saopštenje optužujući za ceo incident optužilo Novaka Nedića i pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića.

“Novak Nedić i Nenad Vučković Vučko nastoje da prošire atmosferu straha, javnog linča, da nečasno i primitivno spreče održavanje legalno sazvane Vanredne skupštine Partizana”, saopštili su.

Dve nedelje nakon ovog saopštenja, Miloša Vazuru i čoveka koji ga je obezbeđivao na parkingu ispred stadiona Partizana presrela su tri krupna muškarca. Snimak sigurnosnih kamera pokazao je da je grupa kratko razgovarala pre nego što su trojica muškaraca počela da brutalno prebijaju čoveka u Vazurinoj pratnji. Tri čoveka su bila – Darko Ristić, Veljko Belivuk i Aleksandar Stanković.

Šest meseci kasnije, u Beogradu je ubijen Aleksandar Stanković, vođa navijačke grupe Janjičari. Sahrani je, pisali su mediji, prisustvovao i Nedić.

Osim u službenoj belešci čiji je sadržaj objavio NIN, Novak Nedić se u još jednom pravnom dokumentu dovodio u vezu sa Belivukom, Stankovićem i Vučkovićem. Naime, Vojni sindikat Srbije je 2017. godine podneo krivičnu prijavu protiv dva generalna jer su navodno dozvolili navedenoj grupi da neovlašćeno koriste vojnu streljanu. Krivičnu prijavu je Osnovno tužilaštvo u Pančevu odbacilo zbog nedostatka dokaza, a Krik je naknadno utvrdio da su sigurnosne kamere presnimljene, a dva lista iz knjige u kojoj se upisuju posetioci iscepana.

Nakon ubistva Stankovića grupu je preuzeo Veljko Belivuk. Nije prošlo mnogo on je bio uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića u Beogradu. Belivukova uloga će naknadnom istragom biti umanjena, a na kraju oslobođen krivicu. Jedan od članova njegovog tima odbrane na tom suđenju bio je i advokat koji radi u kancelariji Vojislava Nedića, poznatog advokata i Novakovog oca.

Najzad, Vladimir Vuletić profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i nekadašnji potpredsednik FK Partizan je u više navrata javno govorio da je iza navijačke grupe Janjičari stajao Novak Nedić.

Veljko Belivuk danas se nalazi u pritvoru čekajući početak suđenja u kojem mu preti kazna doživotnog zatvora zbog niza krivičnih dela – u prvom redu da je učestvovao u izvršenju sedam teških ubistava. U sklopu istrage, Novak Nedić nije saslušan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari