Obeležavanje datuma osnivanja Mešihata Islamske zajednice (IZ) Sandžaka, do ove godine, nije bila zapažena aktivnost. Pretposlednjeg dana oktobra, IZ u Srbiji obeležila je devetnaest godina od formiranja Mešihta u Sandžaku koji od početka predvodi muftija Muamer Zukorlić.

„Jubilej“ je protekao u znaku posete odlazećeg reis-ul-uleme Mustafe Cerića. Prvo je otvorena izložba o njegove dve decenije na čelu IZ BiH, a potom je govorio i u Mešihatu IZ u Srbiji. Muftija Zukorlić je na tom skupu ocenio da naredne godine tek treba da pokažu koliko datum osnivanja sandžačkog Mešihata ima istorijski značaj. Na ovo je odmah usledila reakcija Mešihata IZ Sandžaka, koji organizaciono pripada IZ Srbije koju predvodi Adem Zilkić. Muftija Zukorlić je optužen da je ukinuo ovu instituciju formirajući Mešihat IZ u Srbiji, pa Mešihat IZ Sandžaka na čelu sa muftijom Hasibom Suljovićem, sebe smatra pravom adresom za vernike, naglašavajući da su „i dalje privrženi ideji ujedinjavanja svih muslimana Sandžaka, Republike Srbije, BiH i šire“.

Iznenađenje je bilo kada su se fisoki funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka odazvali pozivu muftije Zukorlića i došli na razgovor sa njim i odlazećim reisom Cerićem. U ime ukidanja podela među Bošnjacima u Sandžaku i odbrane nacionalnih interesa, posle skoro decenijske netrpeljivosti i razmene optužbi na istoj strani ponovo su se našli nekada bliski saradnici muftija Zukorlić i lider SDA Sulejman Ugljanin. Obojica su osnivači SDA, nekada svebošnjačkog pokreta na ovom prostoru. Kada je došlo do razilaženje, krenula su međusobna nepriznavanja i optuživanja. U septembru 2006. godine za Ugljanina Mešihat IZ Sandžaka više nije postojao, a muftija Zukorlić je lidera SDA optužio za razbijanje IZ i podršku formiranju IZ Srbije. Novo približavanje je otvorilo je pitanje „šta se iza brda valja?“. Tumačenja ima više. Najviše je onih koji približavanje SDA i IZ u Srbiji tumače kao političku pozadinu, „strah od prekomponovanja lokalne vlastu u Novom Pazaru“.

Sada SDA sa 14 odbornika učestvuje u lokalnoj vlasti, a Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), koja zastupa muftijinu političku opciju, je u opoziciji sa 10 odbornika. Gradski parlament ima 47 odbornika, u kojoj najviše – 17 ima koalicija „Za evropski Novi Pazar“ koju predvodi Sandžačka demokratska partija (SDP), a u opoziciji su Sandžačka narodna partija (SNP) Mirsada Đerleka sa četiri i dva odbornika ima koalicija okupljena oko SNS.

Cela priča dolazi godinu dana posle „turske inicijative“ o stvaranju jedinstvene IZ u Srbiji, za koju se učinilo da je propala, ali je Ugljanin ocenio da je „turska politička i verska elita uvek bila za jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku“.

Još kada se govorilo o toj inicijativu, u javnost su procurele glassine da je došlo do zatezanja odnosa na relaciji Ugljanin-reis-ul-ulema Zilkić.To tada niko nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje. I u ovome treba tražiti deo odgovora na novo približavanje dvojice, do skoro, nepomirljivih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari