Od početka godine u Novom Pazaru više od 1.000 krivičnih dela 1Foto: PU Novi Pazar

Stanje bezbednosti je povoljno na području PU Novi Pazar, koja pokriva i opštine Sjenica i Tutin, a u narednom periodu prioritet biće odlučna borba protiv svih vidova kriminala.

Ove ocene i poruke izrečene su, na konferenciji za novinare, na kojoj su rukovodioci PU Novi Pazar sumirali rezultate rada za devet ovogodišnjih meseci.

Načelnik PU Novi Pazar Nermin Ljajić rekao je da je od početka godine do kraja septembra, na teritoriji koju pokrivaju izvršeno 1.091 krivično delo i da je više od 65 odsto rasvetljeno.

– U ovom periodu, nije bilo teških ubistava i ubistava, rasvetljeno je sedam pokušaja ubistava, a za izvršiocima jednog teškog ubistva u pokušaju se traga. Rasvetljene su dve teške telesne povrede i četiri iz prošle godine i jedno razbojništvo – istakao je Ljajić i dodao da je, do kraja septembra sprovedeno 146 akcija u kojima je zaplenjeno 38 kilograma narkotika i 1.200 tableta sa liste psihoaktivnih supstanci, zbog čega je procesuirana 141 osoba, zatim, da je zaplenjeno je oko 46.000 paklica cigareta vrednih 15 miliona dinara.

Naglasio je da broj imovinskih delikata pada, ali da je u stalnom porastu broj otkrivenih dela iz privrednog, visokotehnološkog i ekološkog kriminala. Bilo je 84 dela iz privrednog i 71 visokotehnološkog kriminala i podneto je 15 krivičnih prijava zbog zagađenja životne sredine.

Inspektori ove PU rade na rasvetljavanju 11 slučajeva ubistava i teških ubistava iz prethodnih godina.

– Na njihovom rasvetljavanju se intenzivno radi i sa protekom vremena ti slučajevi neće pasti u zaborav. Preduzimaju se sve mere i radnje i nadamo se da će one u narednom periodu dati rezultate – rekao je zamenik načelnika Milan Simić.

Za devet meseci zabeleženo je manje saobraćajnih udesa, manje poginulih, teško i lakše povređenih. Sa takvom statistikom, ovo područje, ubraja se u bezbednije sredine u Srbiji.

Saobraćajna policija je sprovela više od 50 akcija pojačane kontrole saobraćaja. Otkrivena je 21.000 prekršaja od kojih se više od trećine (7.677) odnosi na nedozvoljenu brzinu kretanja.

Napisano je i 3.258 kazni za nepropisno parkiranje, 260 vozača je sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a 50 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Na putevima, sve tri lokalne zajednice, bilo je 297 saobraćajnih nezgoda, u kojima su 2 osobe izgubile život, 43 su teško i 230 su lakše povređene.

Načelnica Odeljenja saobraćajne policije, Irma Kolašinac, je naglasila da se preduzimaju sve mere “koje bi održale bezbednost na putevima koje pokrivaju”.

Za devet meseci zaposleno je 10 novih policajaca, na obuci je 13 i u toku je selekcija 25 kandidata koji će biti upućeni na obuku. U PU Novi Pazar očekuju da će novom sistematizacijom MUP biti predviđeno povećanje broja zaposlenih.

Osvrnuli su se i na izbor kandidata za osnovnu policijsku obuku. Zamenik načelnika Simić je naglasio da su, u saradnjisa OEBS, lokalnom samoupravom i Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV), sproveli aktivnosti za motivaciju pripadnika nacionalnih manjina da učestvuju na tom konkursu, jer je “obaveza da se vodi računa o nacionalnoj strukturi zaposlenih”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari