Od polovine avgusta i PCR testovi privatno 1Foto: Beta/SašaĐorđević

Posle višenedeljnih pregovora i provera, privatne laboratorije počele su da rade serološke testove na korona virus, poznata je njihova cena a očekuje se da privatnici uskoro mogu da obavljaju I PCR testiranje.

Ono što je međutim još uvek nepoznato jeste kome će i na koji način privatne ustanove dostavljati podatke o broju testiranih i pozitivnih građana, te gde će osobe koje su pozitivne na koronu nastavljati svoje lečenje.

Prema informacijama iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova, serološko testiranje na korona virus u privatnim laboratorijama trenutno je moguće uraditi u više gradova u Srbiji, uključujući Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Kovin, Srbobran, Vršac, Kruševac, dok samu cenu testa određuju laboratorije. Iz ovog udruženja takođe očekuju da će jedan broj privatnika dobiti dozvolu i za PCR testiranje polovinom avgusta.

Večernje novosti prenele su juče da se cene seroloških testova u privatnim laboratorijama u Beogradu kreću između 3.900 i 4.500 dinara. Na pitanje Danasa ko određuje cenu testova, te da li je postojala mogućnost da RFZO refundira troškove testiranja, iz Asocijacije odgovaraju da „cenu utvrđuju laboratorije samostalno“.

– Na nivou Asocijacije nije bilo razgovora o cenama. Tržište je slobodno pa tako i formiranje cena – dodaje se u pisanom odgovoru. Oni takođe navode da se narednih nedelja očekuje da laboratorije koje su podnele zahtev za PCR testiranje dobiju odobrenje Ministarstva zdravlja nakon što se procene njihovi kapaciteti u pogledu opreme, prostora i kadra.

Odgovarajući  na pitanje Danasa ko će voditi registar testiranih i pozitivnih, odnosno  kome će se dostavljati podaci o tome koliko je građana testirano u privatnim ustanovama i koliko je njih pozitivno, kao i gde će privatne laboratorije upućivati građane koji su pozitivni, iz Asocijacije kažu da će sve ovo biti poznato kad se laboratorijama odobri i PCR tetsiranje.

– Kada budu izdata prva potvrđujuća rešenja za PCR testiranje, očekujemo da dobijemo najnoviji Protokol koji sadrži i ova uputstva, navode iz Asocijacije.

Podaci o pozitivnim i testiranim građanima slivaju se u jedinstvenu bazu kovid 19 koju vodi Batut, a kojoj pristup imaju zaposleni u državnim ustanovama koji su u dodiru sa kovid pacijentima.

Za sada u privatnim laboratorijama serološke testove mogu raditi i građani koji imaju simptome korona virusa.

Oni koji dobiju pozitivan nalaz na serološkom testu potrebno je da urade i PCR test, kao proveru, što je praksa i u državnim ustanovama. Iz Asocijacije takođe napominju da su testovi koji se kod njih rade prošli sve potrebne procedure kod Agencije za lekove Srbije.

Na drugoj strani, građani mogu da urade serološke i PCR testove na lični zahtev u državnim institucijama, a njihova cena je 1.200 za serološke testove, odnosno 6.000 za PCR. Kako je ranije preneo N1, u Gradskom zavodu za javno zdravlje nema slobodnih termina za PCR tetsiranje do 20. avgusta zbog velikog interesovanja građana, dok se na Torlaku građani mogu testirati svakoga dana bez prethodnog zakazivanja.

Kako je broj građana kojima je potrebno testiranje, bilo zato što imaju simptome korona virusa, bilo zato što im treba negativan nalaz za prijem u bolnicu ili za putovanje, bio veliki prethodnih nedelja, dolazilo je do zagušenja i velikog kašnjenja u obradi testova. Stoga je pokrenuto pitanje da se privatnici uključe u testiranje građana.

O ovoj temi premijerka je govorila polovinom jula, rekavši između ostalog da će privatnicima koji ispunjavaju potrebne uslove biti dozvoljeno PCR testiranje.

Lončarevo ministarstvo ćuti

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo juče na pitanja Danasa o testiranju na korona virus u privatnim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari