Ruski hakeri postavili su svetski rekord: ukrali su od klijenata skandinavske banke „Nordea“ osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 1,1 milion dolara, piše ruska Gazeta. Prema ocenama firme MCAFEE, koja proizvodi antivirusne programe, to je do danas najveća internet-krađa. Rukovodstvo „Nordea“ ne isključuje mogućnost da se krađa nastavlja.

Ruski hakeri postavili su svetski rekord: ukrali su od klijenata skandinavske banke „Nordea“ osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 1,1 milion dolara, piše ruska Gazeta. Prema ocenama firme MCAFEE, koja proizvodi antivirusne programe, to je do danas najveća internet-krađa. Rukovodstvo „Nordea“ ne isključuje mogućnost da se krađa nastavlja. „Ne znamo da li su hakeri prestali ili nisu i ne možemo da garantujemo da napad neće biti ponovljen“, kazao je predstavnik Nordea Bu Elejn.
U avgustu 2006. godine, švedski klijenti skandinavske banke počeli su masovno da dobijaju elektronsku poštu od administracije, sa preporukom da instaliraju specijalan program, koji treba da ih zaštiti od spama. I 250 klijenata je upravo tako i postupilo. Instaliranjem programa, u njihove komjutere ušao je trojanski konj „haxdoor.ki.“, koji hakerima omogućava „fishing“, odnosno da dobiju praktično svaku ličnu informaciju, na primer korisničko ime i šifru, broj računa, pin-kod. U slučaju „Nordea“, „fishing“ je radio perfektno – kada je klijent odlazio na internet-sajt banke, na ekranu se pojavljivalo saopštenje o grešci, a korisniku je predlagano da ponovo uvedu informaciju, neophodnu za prevođenje novca sa bankarskog računa. Prestupnici su, nakon toga, mogli da prevode novac samostalno. Prevaranti su otkriveni kada su počeli da šalju pisma ljudima koji nisu klijenti, te su se obratili banci, rekao je Gazeti Ejlin, dodajući da je dalje sve bila stvar tehnike. „Nikada ne šaljemo svojim klijentima pisma elektronskom poštom, zato smo odmah počeli istragu. Ispostavilo se da je akcija hakera trajala već 15 meseci i da je oštećeno 250 ljudi, koji su izgubili osam miliona kruna“, kazao je on. Prva elektronska pisma stizala su iz azijskih zemalja, a informacija sa pin-kodovima išla je na ruski server. Upravo te činjenice pretpostavlja se da su Šveđani postali žrtve ruskih hakera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari