U Kragujevcu je juče nizom prigodnih manifestacija obeleženo 100 godina od smrti dr Elizabete Ros i ostalih članica Britanske medicinske misije koje su 1915. ovde ostavile svoje živote lečeći obolele od pegavog tifusa i ranjene srpske vojnike u Prvom svetskom ratu. Tim povodom, u zgradi gradske uprave organizovan je prijem za ambasadore Velike Britanije, Kanade i Australije, te predstavnike Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva spoljnih poslova, zatim Vojske Srbije, Šumadijskog upravnog okruga, Univerziteta i Srpskog lekarskog društva, koji su juče prisustvovali odavanju pošte heroinama Velikog rata iz britanske medicinske misije.

– Ponosan sam na Kragujevac i Kragujevčane što sećanje na članice britanske medicinske misije čuvamo i negujemo kao jedan od najsvetlijih primera čovekoljublja. Ponosan sam što ovo nije jedini dan u godini kada se sećamo njihovog samopožrtvovanja, borbenosti i neverovatne hrabrosti da gledaju smrti u oči. Naš dug prema tim doktorkama i bolničarkama, njihovim porodicama ali i narodu Velike Britanije je da ostanu upamćene za sva vremena. To je jedini način da se sačuva od zaborava podvig žena, da se sačuva i neguje uslovno rečeno „ženska priča“ o Velikom ratu, koje su u pohodima pratile vojsku u ulozi ništa manje vrednoj od one na prvoj liniji fronta, rekao je na jučerašnjem prijemu u zgradi gradske uprave gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Kragujevac, zajedno sa svojim prijateljima iz sveta, naglasio je Nikolić, još jednom pokazuje da ne zaboravlja one koji su uz naš narod bili u najtežim trenucima. Članice Britanske medicinske misije su se, prema njegovim rečima, uzdigle iznad granica i zakoračile iz Britanije u Srbiju, a da nijedna od njih, za srpske vojnike i obolele, nije bila stranac. Otuda će, poručio je, sve dok se sećamo i negujemo uspomenu na te hrabre žene, njihova misija trajati u Srbiji.

– Doktorka Elizabet Ros je bila jedna od šest britanskih žena koje su u Kragujevcu, tokom Velikog rata, umrle od epidemije pegavog tifusa. Negovanje sećanja na članice Britanske medicinske misije za nas je veoma važno i ja sam zahvalan na tome srpskom narodu i gradu Kragujevcu – kazao je juče ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif. Ambasadori Australije i Kanade, Džulija Fini i Filip Pinington, dodali su da je važno da se održi tradicija čuvanja uspomene na te heroine. 

Priznanje

U okviru obeležavanja 100. godišnjice smrti dr Elizabet Ros i ostalih članica britanske medicinske misije u Kragujevcu, Crveni krst Srbije je Luiz Miler književnici iz Edinburga, koja istražuje ulogu te misije u Srbiji u Prvom svetskom ratu juče uručio, Zlatni znak svoje organizacije kao i stogodišnjak „Srbija pamti“. U dvorištu Gradske organizacije Crvenog krsta juče je otkrivena spomen bista dr Elizabet Ros. Istovremeno, na Varoškom groblju u Kragujevcu je održan pomen dr Elizabet Ros, koji je, kraj njenog i nadgrobnog spomenika, služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom Šumadijske eparhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari