Odbačena krivična prijava Dveri protiv Čanka 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Liga socijademokrata Vojvodine saopštilaje da je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv Nenada Čanka, koju je 9. septembra ove godine podneo Srpski pokret „Dveri“.

Ovaj pokret je protiv predsednika LSV podneo krivičnu prijavu zbog navodnog  izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. Krivičnog zakona Republike Srbije.

Tužilaštvo je navelo da je prijavu odbacilo zbog nepostojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo zbog kojeg se goni po službenoj dužnosti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da je političko delovanje Dveri, od osnivanja ovog pokreta, praćeno izlivima ekstremnog nacionalizma i propagiranjem ideja koje promovišu mržnju.

Članovi Dveri prekidali su tribine o Zoranu Đinđiću, negirali postojanje celih nacija, pozivali na kršenje Ustava i zakona po pitanju poštovanja ljudskih prava, negirali genocid u Srebrenici, promovisali politiku desnog ekstremizm, navodi LSV i dodaje  da će oni uvek će biti brana desnom ekstremizmu i njegovim protagonistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari