Odbijena tužba bivšeg gradonačelnika protiv novopazarskog radija 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Tužba kojom je bivši gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović od tamošnjeg Sto plus radija tražio nadoknadu nematerijalne štete od 300.000 dinara, odbačena je u Višem sudu u Beogradu.

On je, tvrdeći da su mu u tekstu pod naslovom „Mahmutoviću isparilo pola miliona evra“ povređeni ugled i čast, tužbu podneo u novembru 2018, odnosno dve godine nakon što je emitovana u programu i objavljena na sajtu radija.

Mahmutović je zaštitu ugleda i časti na sudu zatražio tek pošto je na Fejsbuk profilu tog medija, u rubrici #nadanasnjidan, podeljena vest iz 2016. godine.

Sticajem okolnosti, pre samo nekoliko dana u istom sudu je odbačena i tužba Igora Novovića iz Novog Pazara protiv istog medija, koji je zbog teksta novinara Nikole Kočovića „Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista“ tražio odštetu od 200.000 dinara.

Urednik radija i autor teksta „Mahmutoviću isparilo pola miliona evra“ Ishak Slezović ocenio je da su pritisci na novinare i medije, za razliku od vremena kada su na predajnike tog medija bacani molotovljevi kokteli, u poslednjih nekoliko godina usmereni na finansijsko iznurivanje.

„Ako znamo da smo pre desetak godina imali četiri teška oštećenja naših predajnika, a sada dve tužbe sa pozamašnim novčanim iznosima u samo jednoj godini, kako drugačije to da tumačimo“, ocenio je Slezović.

Mahmutović, kao i Novović, ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.