Odbor za kontrolu službi bezbednosti usvojio nekoliko izveštaja 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic (Arhivska fotografija)

Na 33, 34. i 35. sednici koje su održane 27. decembra 2019. godine Odbor za kontrolu službi bezbednosti razmatrao je i usvojio nekoliko izveštaja.

Usvojeni su Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije i Izveštaj o stanju bezbednosti Republike Srbije, kao i Izveštaj o radu Vojnoobaveštajne agencije i Izveštaj o radu Vojnobezbednosne agencije za period od 1. aprila do 30. septembra 2019. godine.

Na sednicama su razmatrani i usvojeni zapisnici iz nadzornih poseta službama bezbednosti koje je Odbor sproveo u prethodnom periodu.

U diskusiji je ocenjeno da je stanje bezbednosti u Republici Srbiji stabilno i pored kontinuirane izloženosti naše države različitim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama čije je ispoljavanje manjeg ili većeg intenziteta. Posebno su sagledani rizici i pretnje globalnog i regionalnog karaktera.

U izveštajnom periodu angažovanje službi bezbednosti bilo je prevashodno usmereno na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Republike Srbije. Službe su se u okviru svojih zakonskih ovlašćenja fokusirale na ključne rizike i pretnje po bezbednost – aktivnosti stranih obaveštajnih službi, zloupotrebu ilegalnih migracija za terorističke aktivnosti, separatizam, verski, etnički i ideološki ekstremizam i organizovani kriminal.

Konstatovano je da službe bezbednosti kontinuirano rade na neutralisanju identifikovanih bezbednosnih rizika i pretnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Pozdravljena je redovna razmena informacija između službi bezbednosti, kao i razmena informacija  i unapređenje saradnje sa drugim nadležnim državnim organima. Odbor je pozitivno ocenio nastojanje službi  bezbednosti da kontinuirano unapređuju bilateralnu i multilateralnu saradnju sa partnerskim službama, kao i sa državnim organima Republike Srbije.

Pošto je u prethodnom periodu Odbor uručio plaketu direktoru Bezbednosno-informativne agencije, danas su plakete Odbora za kontrolu službi bezbednosti , za doprinos i jačanje kapaciteta sektora bezbednosti i civilne kontrole službi bezbednosti uručene brigadnom generalu Zoranu Stojkoviću, direktoru Vojnoobaveštajne agencije, i brigadnom generalu Đuri Jovaniću, direktoru Vojnobezbednosne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.