Odbrana okrivljenog za paljenje kuće novinara traži izuzeće predsednika dva suda 1Novinar Milan Jovanović Foto: Beta/ Miloš Miškov

Advokatica Vladimira Mihailovića, braniteljka drugooptuženog u sudskom procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, tražila je danas izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda u Beogradu i predsednika beogradskog Višeg suda.

Pošto je saopštena odluka da sudija Slavko Žugić ostaje u ovom postupku – saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) – advokatica Zora Dobričanin Nikodijević rekla je da je sudija Žugić „najgrublje prekršio pravo na odbranu” optuženog Mihailovića.

„Tražim izuzeće svih u ovoj zgradi”, izjavila je ona, navodeći da tokom tridesetogodišnje advokatske karijere nije tražila „tolika izuzeća”.

Kazala je da „ne vidi razlog za brzinu i paniku” u tom sudskom postupku i ocenila da je sudijama „cilj da osude Dragoljuba Simonovića i Vladimira Mihailovića”.

UNS u saopštenju navodi da odbrana tvrdi da su „ubrzavanjem procesa” optuženi lišeni prava na odbranu, dok oštećena strana dve godine čeka sudski epilog.

Na današnjem ročištu sudija je najavio završne reči, ali je zahtev Dobričanin Nikodijević za izuzeće predsednika Drugog osnovog i Višeg suda u Beogradu odložio završnu fazu suđenja za paljenje kuće novinara.

Milan Jovanović, novinar portala Žig info, kazao je za UNS da „ne vidi kraj suđenju” za paljenje njegove kuće.

„Očekujem da će se odbrani ostvariti želje da sudiju isprate u penziju i da ovaj sudski postupak krene ispočetka. Njihova jedina odbrana je opstrukcija suđenja”, ocenio je on.

Sledeće ročište zakazano je za 1. februar, a Jovanović je rekao da nije optimista da će se tada otići korak dalje u procesu.

Milanu Jovanoviću su kuća i ostala imovina u podmetnutom požaru izgoreli u decembru 2018. godine.

Suđenje okrivljenima – bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, bivšem policajcu iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, počelo je u aprilu 2019. godine.

Marinković, okrivljen da je direktni izvršilac za krivično delo, u bekstvu je, te mu se sudi u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari