Plato, Filozofski fakultetFoto: Radenko Topalović/Danas

Odeljenje za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izrazilo je snažno protivljenje imenovanju pojedinih predstavnika Vlade Republike Srbije u savetima fakulteta.

Kako su saopštili, neprihvatljivo je da se među imenovanim predstavnicima Vlade nađu osobe koje svojim referencama ne zadovoljavaju propisani uslov izuzetnosti u polju umetnosti, nauke, kulture ili privrede.

“Ovim se grubo krše kako odredbe postojećeg zakona, tako i principi na kojima bi trebalo da se zasniva položaj univerziteta u demokratskom društvu. Smatramo da osobama koje su osumnjičene ili osuđene za krivična dela, nekadašnjim pripadnicima paravojnih organizacija, ljudima povezanim sa kriminalnim krugovima, kao i onima čija se društvena zasluga svodi na visoku funkciju u nekoj od vladajućih stranaka nije mesto u savetima visokoškolskih
ustanova”, navodi se u saopštenju Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da takođe nije primereno da se u tim telima nađu ljudi koji su svojim dosadašnjim delovanjem pokazali da ne poštuju demokratske i univerzalne ljudske vrednosti i ljudska prava, što su temeljna načela na kojima počiva univerzitet.

“Ovakvim imenovanjem šteti se ugledu akademske zajednice i Univerziteta i nastavlja trend centralizacije i nedemokratskog upravljanja visokim školstvom. Stoga pozivamo Vladu Srbije da opozove ovu odluku i da za nove članove izabere osobe od moralnog integriteta i osvedočene naučne i kulturne radnike”, ističe se.

Iz Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta su naglasili da pružaju podršku inicijativama Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti i studenata Filološkog fakulteta.

“Pozivamo naučnu zajednicu, kao i širu javnost, da svojim protestom protiv pomenute odluke Vlade odbrane preostalu i sve manju autonomiju univerziteta i demokratske vrednosti, bez kojih kredibilne akademske zajednice ne može biti”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari