Odgovorni iz GAK Narodni front odgovaraće prekršajno: Tužilaštvo o BCG vakcinama 1

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je da ne pokreće krivični, već prekršajni postupak protiv zaposlenih u GAK „Narodni front“ u slučaju vakcinacije beba fiziološkim rastvorom umesto BCG vakcinom, jer kako je navedeno, takvom vakcinacijom novorođenčad nisu bila zdravstveno ugrožena.

U saopštenju tužilaštva podseća se da je nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, radi provera navoda da je u porodilištu GAK „Narodni front“ oko 600 beba umesto BCG vakcine dobilo fiziološki rastvor, o čemu je javnost obavestila i Ministarka zdravlja Danica Grujučić, formiran predmet.

Tužilaštvo je, kako se dodaje, odmah uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Policijskoj upravi za Grad Beograd, UKP, Prvom odeljenju, a u pravcu otkrivanja da li je bilo propusta u radu zaposlenih u GAK „Narodni front“ i utvrđivanje da li se u njihovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela.

Ističe se da je Tužilaštvu nadležna policijska uprava, nakon traženih provera 16. novembra dostavila detaljan izveštaj iz kog proizilazi da je došlo do greške u komunikaciji između farmaceutskih tehničarki i medicinskih sestara sa Odeljenja neonatologije, te da farmaceutske tehničarke nisu izvršile uvid u uputstvo na BCG vakcinama novog proizvođača i nisu o dilemama i nedoumicama obavestile načelnika Kliničke apoteke.

Imajući u vidu da se radi o vakcinama novog proizvođača koji se sastoji od dve ampule sa praškom za suspenziju i sa rastvorom, došlo je do neadekvatnog vakcinisanja BCG vakcinom 676 novorođenčadi koji su umesto BCG vakcinom vakcinisani samo rastvaračem – fiziološkim rastvorom, dodaje se u saopštenju.

Takođe, u izveštaju je navedeno da deca time nisu ugrožena već da samo nisu vakcinisana potrebnom i propisanom dozom BCG vakcine, te da su preduzete mere evidencije svih beba koje su neadekvatno vakcinisane fiziološkim rastvorom za BCG vakcinu u cilju pozivanja i ponovnog vakcinisanja ispravno rastvorenom vakcinom.

„Nakon uvida u dostavljeni izveštaj, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je spise predmeta dostavilo na ocenu nadležnosti Višem javnom tužilaštvu u Beogradu radi eventualnog razmatranja krivičnog dela Nesavestan rad u službi, nakon čega je Više javno tužilaštvo u Beogradu 8 decembra vratilo na nadležnost spise predmeta, navodeći da se ne radi o krivičnom delu iz stvarne i mesne nadležnosti njihovog tužilaštva, sa obrazloženjem da je zaštitni objekat krivičnog dela Nesavestan rad u službi, službena dužnost a ne zdravlje ljudi, te usled postupanja odgovornih lica GAK ‘Narodni front’ nije moglo ni doći do mogućnosti nastupanja teže povrede prava drugog kao posledica ovog krivičnog dela, niti je takva povreda nastupila, a koja povreda predstavlja objektivni uslov inkriminacije ovog krivičnog dela“, navodi Tužilaštvo.

Imajući u vidu dostavljeni izveštaj Policijske uprave, kao i ocenu nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu9. decembra je donelo odluku o nepokretanju krivičnog postupka kojom je arhiviran predmetni postupak, iz razloga što iz prikupljenih obaveštenja proizilazi da novorođenčadi ovakvom neadekvatnom vakcinacijom nisu ugrožena, da je obavljen epidemiološki nadzor, te da su preduzete mere vezane za adekvatnu ponovnu vakcinaciju, da je obavljenim inspekcijskim nadzorom zdravstveni inspektor preduzeo meru u skladu sa svojim ovlašćenjima doneo rešenje uz meru otklanjanja uočenih nepravilnosti.

Kako se dodaje, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih zdravstvenih lica, iz čega iznetog jasno proizilazi da ovako nesavesno postupanje odgovornih u GAK „Narodni front“ nije prouzrokovalo pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica, odnosno nije proistekla posledica ni po jedno novorođeno dete.

Iz tih razloga Tužilaštvo smatra da se u radnjama odgovornih lica ne stiču elementi krivičnog dela Nesavesno pružanje lekarske pomoći, niti bilo kog drugog krivičnog dela iz stvarne i mesne nadležnosti Tužilaštva, iz kojih razloga je doneta navedena odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari