U prisustvu delegacije Evropske komisije, čelnika lokalnih vlasti Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada i Bele Palanke na lokaciji „Muntina padina“ kraj Pirota, krajem prošle nedelje zvanično je počela izgradnja regionalne sanitarne deponije za odlaganje čvrstog komunalnog otpada za sve četiri opštine Pirotskog okruga. Izgradnju ovog važnog komunalnog objekta finansira Evropska unija. Ugovor vredan 3,2 miliona evra nedavno je potpisan između opštine Pirot, Evropske agencije za rekonstrukciju i izvođača radova austrijske „Alpine“.

Grupa od dvadesetak žitelja obližnjeg vikend naselja izrazila je nezadovoljstvo što će deponija biti u njihovom komšiluku. Predstavnik grupe građana Dušan Krstićrekao je medijima da u vikend naselju „Budin del“ ima dvadesetak kuća čiji vlasnici obrađuju imanja, a pojedini čuvaju stoku.

– Smatramo da je lokacija loše izabrana. Ugroženi smo i zato ćemo tražiti razgovor sa opštinom kako bi se taj problem rešio. Strepimo kako će ovde izgledati život kada znamo kad će dnevno tutnjati stotinak kamiona. Ovde više neće biti neke proizvodnje – kaže Krstić.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasićkaže da je lokacija za ovu deponiju izabrana pre deset godina, kao i da će problem nezadovoljnih građana zbog deponije biti rešen. Vasićkaže da je u pitanju projekat vredan pet milona evra, za koji je kompletna dokumentacija rađena prema standardma EU. Glavni finansijer je Evropska komisija koja je za prvu fazu izdvojila 3,2 miliona evra. Urađena je strateška procena uticaja na životnu sredinu i potrebna dokumentacija. Sve to pripremio je Institut „Kirilo Savić“ i dobijene su sve moguće saglasnosti. Jedan od finansijera je i Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja koje je izdvojilo14 miliona evra.

Programski menadžer delegacije Evropske komisije u Srbiji Danka Bogetić kaže da su sve opštine ovog Okruga prepoznale budućnost u saradnji sa Evropskom komisijom, kao i da je realizacija ovog projekta veoma značajna za sve njih, a rukovodilac projekta Van Kok Šuten kaže da je ovo pionirski projekat za čiju realizaciju je potrebna dobra organizacija u lokalnim samoupravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari