„Odlazak” prve žene redovnog profesora na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu: In memoriam dr Danica Josifović (1943- 2024) 1Foto: FIN Kragujevac

 

Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu objavio je danas da je preminula dr Danica Josifović, redovna profesorka u penziji FIN-a (nekadašnji Mašinski).

– Odlazak dr Danice Josifović je veliki gubitak za Fakultet inženjerskih nauka i čitavu akademsku zajednicu. Izgubili smo jednu izuzetnu, hrabru, plemenitu i časnu osobu visokog ličnog integriteta. U periodu dugom četiri decenije, profesorka Danica je dala ogroman doprinos, kako razvoju nauke, tako i negovanju tehničke pismenosti mnogih generacija Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, koji je smatrala svojom drugom kućom. Njeni bivši studenti pamte maestralna predavanja i tople, roditeljske savete, a kolege i saradnici profesionalnost, istrajnost i posvećenost, ističu sa kragujevačkog FIN-a.

Prof. dr Danica Josifović je rođena 11. marta 1943. u Kragujevcu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, a magistrirala i doktorirala na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Objavila je preko 150 naučnih radova u zemlji i inostranstvu i učestvovala u realizaciji deset naučnoistraživačkih projekata. Autor je tri udžbenika i jedne naučne monografije, mentor tri doktorske disertacije, tri magistarske teze i 65 diplomskih radova.

Rezultati njenog rada su prepoznati i u međunarodnoj akademskoj naučnoj zajednici, pa je tako kao gostujući profesor i istraživač boravila na Tehničkom Univerzitetu u Drezdenu, Tehničkom Univerzitetu u Minhenu i Fakultetu za strojništvo u Ljubljani i bila član međunarodnog COST komiteta u Briselu.

– Gospođa, profesorka Danica je bila divna i posvećena majka i supruga, predani naučni radnik i divan prijatelj. Gajila je danas skoro zaboravljene vrednosti, empatiju i želju da pomogne, da vas nauči. Uživala je veliki ugled u svojoj sredini, mnogo veći od priznanja, funkcija i prilika koje je za sve godine svoje profesionalne karijere dobila. Uvek je više pružala nego li je zahtevala i taj balans nikada nije poremetila, niti očekivala zahvalnost. Pre bi se moglo reći da je ponekad bila tužna što nije mogla da pruži više u skladu sa vrednostima koje je u sebi nosila i sa kojima je nastojala da oplemeni svet oko sebe, podsećaju njene kolega.

Otišla je prva žena redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, ističu oni.

– Živela je skromno, radila dostojanstveno, često prema sebi i svojim najbližima i strogo, ali uvek dobronamerno, sa nenametljivom spremnošću da doprinese u svakoj prilici, a sa jasnom etičkom granicom aristokratske građanske pristojnosti i najširih obzira. Bila je ugledan profesor širokih akademskih i građanskih gledišta koja je dostojno predstavljala naš Fakultet i naš Kragujevac i u zemlji i u inostranstvu, podsećaju iz Kabineta dekana Fakulteta inženjerskih nauka.

Ispraćaj na kremaciju drage profesorke obavljen je u ponedeljak, 1. aprila u Beogradu, a komemoracija povodom ovog tužnog događaja obaviće se u petak, 12. aprila u Svečanoj sali Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu sa početkom u 11 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari