Odložen početak disciplinskog postupka protiv Vladimira Đukanovića, niko se nije pojavio iz tužilaštva 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Početak disciplinskog postupka protiv advokata Vladimira Đukanovića odložen je danas zbog toga što se niko nije pojavio iz disciplinskog tužilaštva Advokatske komore Beograda.

Kako je konstatovano na disciplinskom pretresu, u predmetu je trebalo da postupa disciplinska tužiteljka AKB-a Biljana Kajganić, ali je ona disciplinski sud još ranije obavestila da neće prisustvovati zbog toga što je u isto vreme imala zakazano suđenje u Specijalnom sudu.

Ona je ovlastila svoju zamenicu Nevenu Protić da zastupa disciplinsku optužnicu. Protić je, međutim, deset minuta pred početak disciplinskog postupka obavestila sud da joj je pozlilo i da iz zdravstvenih razloga ne može da prisustvuje.

Imajuću u vidu da nisu bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje disciplinskog postupka, disciplinski sudija je odložila postupak zakazavši sledeći za 28. decembar.

U prostorijama Advokatske komore Beograda bio je prisutan Vladimir Đukanović i njegov pravni zastupnik advokat Dragoslav Ljubičanović.

Disciplinsko tužilaštvo AKB-a podnelo je optužnicu protiv Đukanovića zbog intervjua koji je u oktobru prošle godine vodio sa svojim klijentom, vlasnikom plantaže Jovanjica Predragom Koluvijom.

U optužnici se navodi da je Đukanović tom prilikom, ali i u kasnijim javnim nastupima, postupke protiv svog branjenika pripisivao korupciji i drugim zloupotrebama, a da “pri tom protiv odgovornih nije podneo krivičnu prijavu nadležnim organima, niti je raspolagao validnim dokazima koji bi predstavljali osnov za podnošenje krivične prijave”.

Zbog navedenog, Đukanović se sumnjiči da je počinio težu povredu dužnosti advokata – postupanje advokata koji je član političke stranke ili njenog organa na štetu advokature ili kojom se ugrožava njena samostalnosti i nezavisnosti. Za težu povredu discipline, Zakon o advokaturi predviđa raspon kazne od novčane, do brisanja iz imenika advokata.

Osim što se bavi advokaturom, Vladimir Đukanović je i član Predsedništva Srpske napredne stranke, narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari