Ciglana ugrožava vinograde kraj Sremskih KarlovacaFoto: Srđan Đuranović

Sednica Komsije za planove Skupštine opštine Sremski Karlovci, na kojoj je trebalo da se raspravljao uloženim prigovorima na Nacrt Prostornog plana, odložena je na neodređeno vreme, a time i odluka o pretvaranju 70 hektara poljoprivrednog zemljišta u sirovinsku zonu ciglane „IGM Stražilovo“.

Tim povodom Gradski odbor Stranke slobode i pravde za Novi Sad ocenio je da su Karlovčani udruženi u Udruženje građana Karlovački vinogradi, postigli prvu pobedu u nastojanju da zaštite vrednosti varoši nadaleko poznate u Srbiji po duhovnosti, vinogradarstvu, turizmu i prirodnim lepotama.

Građani su, naime, ustali protiv plana da se promeni namena 70 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojem su zasadi vinograda, voćnjaka i koristi se za pčelarstvo – u zonu eksploatacije i vađenje gline za potrebe ciglane „IGM Stražilovo“.

„Ako bi ovaj plan postao funkcionalan, ciglani bi se po neekonomskim cenama omogućio otkup zemljišta od njenih vlasnika koji bi zbog promene namene bili uskraćeni u ostvarivanju svojinskih prava. Takođe, poput pokušaja u drugim delovima Srbije, trajno bi bila zagađena životna sredina produženom eksploatacijom rudarskih sirovina“, navodi SSP.

Ta stranka prozvala jepredsednika Opštine Aleksandra Stojkečića da će vladajuća SNS, ukoliko se usvoji plan, nepovratno uništiti najbolje karlovačke vinograde i medna polja.

Građanima će biti uskraćeno da konkurišu za evropske, republičke i pokrajinske subvencije za podizanje višegodišnjih zasada voćarsko-vinogradarskih kultura, apliciranje za subvencije za postavljanje naslona ili protivgradne zaštite, za kopanje bunara i navodnjavanje, ali i upis u vinogradarski registar novih zasada i dobijanja organskih sertifikata za organske proizvođače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari