Udruženje Karlovački vinogradi upozorava na štetnost promene Prostornog plana Sremskih Karlovaca 1Foto: Shutterstock

Udruženje „Karlovački vinogradi“ objavilo je danas da bi promena Prostornog plana Opštine Sremski Karlovci, na zahtev ciglane „IGM Stražilovo“, ugrozila očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa i tradicije, kao i razvoj poljoprivrede i turizma na tom prostoru.

U saopštenju se precizira da bi usvajanje zahteva ciglane za promenu prostornog plana na površini od 70 hektara, a koji je stavljen na javni uvid 4. oktobra, omogućio da poljoprivreno zemljište, koje se trenutno koristi za voćarstvo i vinogradarstvo, kao i građevinsko zemljište van građevinskog područja, koje se koristi kao vikend zona ili zona stalnog stanovanja, promeni namenu i postane zona eksploatacije rudarskih sirovina.

Iz udruženja građana koji žive u okolini ove ciglane navode da se opravdanje za ovakav zahtev traži u visokom kvalitetu gline na ovom lokalitetu, koji su potvrdile rudarske institucije, ali smatraju da se „iza cele priče krije težnja za dodatnim profitom koje ciglana ostvaruje eksploatacijom jeftinih resursa“.

„Uz sve to se zanemaruje da je upravo kvalitet gline zaslužan što se na ovom potezu vekovima nalaze najbolji karlovački vinogradi, koji po kvalitetu vina ne zaostaju ni za najboljim evropskim vinogorjima, što potvrđuje i istorijska dokumentacija iz XVIII i XIX veka“, navedeno je u saopštenju.

Ukazali su i da ciglana „IGM Stražilovo“, smeštena u Sremskim Karlovcima, na obodima Nacionalnog parka „Fruška gora“, koja proizvodnji građevinski materijal, beton, cigle, crepove, blokove, za eksploataciju opekarske sirovine koristi i energente poput petrol-koksa.

„Ukoliko odluka Opštine Sremski Karlovci bude prihvatila Predlog izmena Prostornog plana, ciglani će se omogućiti da po devastiranim cenama otkupljuje zemlju od njenih vlasnika koji više zbog promene njene namene neće moći da ostvaruju svoja brojna prava kao što su dobijanje građevinskih dozvola za objekte stanovanja ili vikend objekte u sadašnjoj građevinskoj zoni, kao i dobijanje dozvola za gradnju objekata u svrhu poljoprivrede i turizma“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da bi zainteresovanim poljoprivrednicima bilo uskraćeno konkurisanje za subvencije od Evropskih fondova, Republike Srbije i Pokrajine za podizanje višegodišnjih zasada voćarsko-vinogradarskih kultura, potom apliciranje za subvencije za postavljanje naslona ili protivgradne zaštite, za kopanje bunara i navodnjavanje, potom upis u vinogradarski registar novih zasada i dobijanja organskih sertifikata za organske proizvođače koji već dugi niz godina ulažu značajna sredstva u vinogradarstvo i vinarstvo.

„Na ovaj način, ukoliko Opština Sremski Karlovci bude prihvatila Predlog izmena prostornog plana, nestaće jedan od najlepših vidikovaca na Fruškoj gori, a trajno će biti izgubljen jedan od najboljih lokaliteta za razvoj turizma, vinskog turizma i turizma u Sremskim Karlovcima, kao i potez sa neprocenjivom kulturno-istorijskom vrednošću“, naglašeno je u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Udruženje Karlovački vinogradi upozorava na štetnost promene Prostornog plana Sremskih Karlovaca”

  1. Kako se desilo da su Sremski Karlovci prestali biti ono zbog čega sam se doselio u njih – mesto gde su se tako divno nadopunjavali duhovnost, poezija, boemstvo, savremenost… Zar je trka za profitom vrednija od svega po čemu su Karlovci bili prepoznatljivi. A ni profita nema za Karlovce. Odlazi u druga mesta gde su sedišta firmi.

  2. Apsolutno je tacno sta je navedeno u ovom saopstenju i takva promena namene na tom terenu je potpuno neopravdana i stetna! Jos od Rimskog doba bas tu su se gajili vinogradi jer je sastav zemlje i klimatski uslovi u potezu Matej za voce i vinovu lozu ne postoje u celoj Evropi! Da se ovom izmenom potpuno trajno uniste ne samo postojeci zasadi nego i cela ziva priroda kao iporemete vodotokovi pod zemljom i ostane jaloviste za sva vremena kao sto je sada na terenu iskopa ove ciglane! Vazuh se zagadjuje u siroj okolini a stigne i do Karlovaca jer se ne postuju postojeci zakoni od strane ciglane. O kojoj koristi se moze uopste razgovarati za Karlovce i karlovcane koji tu vekovima zive i proizvode svetski poznato vino! Korist bi imala samo ciglana koja je dosada vec unistila izvore vode i teren na kome sada vrsi iskop. Nema nikakvog razloga i opravdanja da se podnet predlog o izmeni urbanistickog plana odobri i usvoji!

  3. Džbe pričate. Ova vlast ne vidi dalje od svog džepa. To što će svi zajedno više izgubiti nego dobiti njih ne zanima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.