Odloženo ročište protiv osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića 1Foto:Pixabay

Novo pripremno ročište za razmatranje nove – treće optužnice protiv šestoro optuženih za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, iako zakazano za sutra, odloženo je na neodređeno vreme, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica.

Do odlaganja je došlo zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši, potvrdio je Korenica.

U predlogu se, prema rečima Korenice, traži da se on izuzme iz postupka zato što je branio i Radeta Basaru i Nedeljka Spasojevića, navodi portal Kossev.

Korenica je naveo da od samog početka sudskog postupka pred Osnovnim sudom zastupa optuženog Nedeljka Spasojevića, da je zastupao i Radeta Basaru, ali u periodu kada on nije bio obuhvaćen istim predmetom kojim su sada obuhvaćeni svi optuženi za umešanost za ubistvo Olvera Ivanovića.

Advokat faruk Korenica dalje navodi kako je Zakonikom o krivičnom postupku naznačeno da u jednom krivičnom postupku branilac ne može da brani dvoje ili više okrivljenih.

„Onog trenutka kada je tužilac odlučio da njegov predmet (Radeta Basare) pripoji ovoj grupi, pozvao me je direktno bivši Specijalni tužilac, Sulj Hodža i pitao koga želim dalje da zastupam – Radeta Basaru ili Nedeljka Spasojevića“, objašnjava Korenica i dodaje da se tada izjasnio da želi da nastavi da zastupa Spasojevića, jer je bio njegov branjenik od samog početka.

Ponavlja da ne brani Basaru već godinu dana, dodajući kako mu nije jasno zašto je njegov sadašnji branjenik, Tom Gaši, uputio ovakav zahtev sudu i zašto je to odlučio da uradi sada.

„Odjednom se pojavljuje novi advokat koji Radeta Basaru brani godinu dana unazad i on je znao da sam ja bio tu samo kod određivanja sudskog pritvora i nigde više i njemu sada pada na pamet posle godinu dana da traži moje izuzeće što je nespojivo sa logikom, jer njegov branjenik i moj branjenik nemaju nikakve kolizije“, dodaje Korenica

Ovo se nikada u pravosuđu nije dogodilo – da advokat osporava advokata iako su interesi i jednog i drugog identični,

Ovaj predlog upućen je sudu pre nedelju dana, a Korenica ističe kako je sudija bio u obavezi da odmah o njemu odluči, ali i da do toga nije došlo.

„Ujedno je bio dužan da pita tog advokata (Gašija) ‘Šta si ti radio godinu dana, zašto to nisi podneo da sud donese pravovremeno rešenje'“, precizirao je Korenica.

On za sebe kaže kako „nekome smeta to što on traži da se poštuju ustavna i zagarantovana prava svog branjenika Nedeljka Spasojevića“, ali ističe kako mu sada samo preostaje da sačeka odluku suda te da ima pravo žalbe.

Korenica nije mogao da precizira kada će doći do novog ročišta, ali očekuje da će se ceo proces odužiti.

Komentarišući i treću optužnicu Specijalnog tužilaštva Korenica je rekao da ona „apsolutno ne odgovara spisima predmeta“ i da je „još gora nego prethodna“.

„Sudija se sada našao u teškoj situaciji, pravična odluka bi bila da se optužnica odbaci i da se obustavi krivični postupak. Ali on nema hrabrosti, on je ušao u bubanj“, ocenjuje Korenica, uz napomenu kako ništa nije izmenjeno u odnosu na prethodnu optužnicu, a što je zatraženo odlukom Apelacionog suda.

Korenica ujedno navodi da je jedna od retkih izmena u novoj optužnici to što se sada pominju dve nepoznate osobe koje su, navodno, direktni ekzekutori, dok se ostali koji su obuhvaćeni optužnicom terete da su pomagali u ubistvu.

Odlukom Apelacionog suda u Prištini, predmet ubistva Olivera Ivanovića u septembru je vraćen na početak.

Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je, tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

Nova optužnica podignuta je 11. decembra. Međutim, kako je za KoSSev potvrdila advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i njena klijentkinja, umesto za „pomoć u izvršenju dela teškog ubistva“ sada terete za izvršenje ubistva.

U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište 11. februara kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, podseća Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari