Odloženo suđenje za paljenje Ambasade SAD 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Glavni pretres u postupku koji se zbog paljenja Ambasade SAD vodi protiv pet nekadašnjih rukovodilaca MUP-a Srbije odložen je danas u Višem sudu u Beogradu zbog izostanka prvookrivljenog Slobodana Vukolića.

Njegov branilac sudu je dostavio obaveštenje privatne stomatološke ordinacije u kojoj se navodi da on danas ima zakazanu stomatološku intervenciju.

Vukolić i četiri nekadašnja rukovodioca MUP-a terete se teško delo protiv opšte sigurnosti. Optužnica ih okrivljuje da su tokom mitinga “Kosovo je Srbija” od 21. februara 2008. godine, svesno načinili propuste u obezbeđenju dozvolivši paljenje ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Prvookrivljeni Vukolić, nekadašnji načelnik Uprave policije za grad Beograd rukovodio je policijskim štabom koji je koordinisao postupanje policije tokom protesta. On se tereti da je propustio da blokira prilaz ulici Kneza Miloša gde je smešten veliki broj stranih ambasada, kao i da je povukao policijsko obezbeđenje ispred Ambasade SAD. Zajedno sa njim, okrivljen je i Zoran Rašković, njegov zamenik.

Iako nisu formalno bili uključeni u lanac komandovanja te večeri, okrivljeni su i Stevan Bjelić, tadašnji načelnik PU za grad Beograd i Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije MUP-a Srbije. Oni su, prema tvrdnji tužilaštva, bili prisutni u sobi iz koje se rukovodilo policijom, a prema činu su bili nadređeni Vukoliću i Raškoviću.

Zbog sumnje da nije postupao po naređenjima i da je svesno kasnio na intervenciju ispred ambasade okrivljen je i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerijskog odredba iz Kraljeva.

Miting “Kosovo je Srbija” organizovala je Vlada Srbije, a povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Tokom mitinga, grupa demonstranata se sa platoa ispred skupštine zaputila ka ambasadi SAD koja se nalazila u ulici Kneza Miloša. Ambasada je zapaljena, a u požaru život je izgubio dvadesetogodišnji Z. V.

Zbog incidenata, najpre je vođen sudski postupak protiv demonstranata koji su neposredno učestvovali u neredima, da bi 2017. godine bio pokrenut i postupak protiv policijskih starešina koji su rukovodili policijom. Optužnicom se ne tereti niko od predstavnika tadašnje izvršne vlasti.

Naredni glavni pretres u ovom postupku zakazan je za 15. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari