Gradsko veće Kragujevca je poništilo svoj, krajem maja oglašeni „javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja“, saznaje Danas.

Mada veće nije, niti će, po svemu sudeći, obrazložiti odluku o poništavanju javnog poziva, u Kragujevcu nije tajna da je taj poziv bio nezakonit, na šta je, pored ostalih, blagovremeno upozorila i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja. Ova koalicija je dodala i upozorenje da njeni predstavnici „neće da učestvuju u postupcima koji nisu u skladu sa propisima“, na šta se vrh ovdašnje vlasti nije obazirao. U konkretnom slučaju, sve do pre neki dan zbog bojkota predstavnika novinarskih i medijskih udruženja nije mogla da bude formirana nezavisna komisija za ocenu medijskih projekata.

 Kragujevački javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata bio je nepropisan, zato što se, suprotno važećim zakonskim normama, odnosio samo na lokalna sredstva informisanja kojima je, inače, umesto prvobitno najavljenih 40, bili namenjeno tek 10 miliona dinara iz gradske kase, i to za celu godinu, s tim što je konkurs raspisan sa velikim zakašnjenjem – tek krajem maja.

 Ovako „skrojeni“ i ovoliko odocneli konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, koji je implicitno zagovarao nestanak najugroženijih, uglavnom nezavisnih lokalnih glasila, namah je bacio u beznađe poslovodstva i uređivačke kolegijume većine lokalnih štampanih i elektronskih medija, kojima je jasno da njihovim kućama, koje već godinama unazad tavore na ivici propasti, uz ovakvu „podršku“ lokalne samouprave, predstoji – gašenje.

 Otuda je glodur „Kragujevačkih novinara“ Miroslav Jovanović u autorskom tekstu pod nazivom „Igrarije bez granica“ poručio svima onima koji žele i mogu da razumeju o čemu piše, da kad je „kragujevačka mustra projektnog finansiranja medija“ u pitanju, nije glavna dilema „da li će informativne kuće opstati i opstajati, pošto i novinari, kao i mnogi drugi u Kragujevcu mogu da završe na ulici, već da je ovde reč o odnosu lokalne vlasti prema građanima i njihovom ustavnom pravu da „istinito, potpuno i blagovremeno budu obavešteni o pitanjima od javnog značaja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari