Usvojena odluka o izradi plana "Novog Sada na vodi": Aktivisti fizički sprečeni da uđu u Skupštinu grada 1Foto: Danas/A. Latas

Završen je protest ispred Skupštine Novog Sada jer je Odluka o izradi plana „Novog Sada na vodi“ usvojena većinom glasova odbornika.

Za ovu odluku je glasalo 46 odbornika, protiv je bilo njih pet, dok dvoje nije glasalo. Sednici je prisustvovalo 53 od 78 odbornika.

Tako je usvojena Odluka o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu, odnosno za ono što javnost prepoznaje kao „Novi Sad na vodi“.

Sekretar Gradskog odbora Zajedno Mladen Cvijetić kaže da je protest završen tako što je gradska vlast sprovela institucionalno nasilje.

„Kolega Radivoje Jovović i ja smo se uredno prijavili sa željom da se obratimo i argumentovano objasnimo zašto odbornici ne treba da glasaju za ‘Novi Sad na vodi’. Mi smo bili sprečeni, neki aktivisti su pretučeni od strane gradskog obezbeđenja i privatne firme Intersec. Posle su došli narodni poslanici koji po zakonu, sa propusnicom, mogu da uđu i da se obrate. Ni njih nisu pustili. Mi smo se razišli, to ne znači da smo odustali od borbe protiv ‘Novog Sada na vodi’, upravo suprotno, nastavićemo svim mogućim institucionalnim i vaninstitucionalnim aktivističkim sredstvima da napadamo ovaj projekat koji predstavlja najveću pljačku u istoriji Novog Sada“, kaže Cvijetić.

Kopredsednica stranke „Zajedno“ Biljana Stojković danas je ispred novosadskog parlamenta kazala da je „Novi Sad na vodi“, pokušaj legalizacije pljačke, te da je korupcija u samoj srži svih procesa koji se dešavaju.

„Ovo je još jedan korak ka potpunoj privatizaciji države i građani moraju tome da se odupru, kako znaju i umeju. Proces privatizacije države teče, mafijaška hobotnica ulazi u sve pore, a ovo je jedan korak, pored svih zakona koji su na usvajanju i već usvojeni, sada odlučuju o početku radova „Novi Sad na vodi“. Dakle repriza „Beograda na vodi“ i pravljenje jednog elitnog nasilja koji će biti dostupan jedino korupiranoj eliti“, rekla je ona.

Kako dodaje, vlast za sebe pravi svoja naselja, a ostatak građanstva će ostati da živi u siromaštvu. To je kako ističe poenta celog projekta takozvane „milenijum“ države, koja je polako cela privatizovana, iza čega stoji porodica Vučić i korumpirana elita Srpske napredne stranke.

Njen kolega iz stranke Zajedno, Radivoje Jovović, pre pokušaja ulaska u novosadski parlament rekao je da svi znaju zašto su se ovde okupili danas, zbog rasprodaje i najveće pljačke u istoriji Novog Sada.

„Danas smo ovde da bi sprečili buduće poplave u gradu, da bi sprečili dve milijarde evra vredan projekat koji će otići u ruke privatnoj kompaniji „Galens“. Danas smo ovde da bismo sprečili da otmu naš grad. Mirno i pristojno, kakvi ljudi jesmo, tražili smo da naši predstavnici uđu u Skupštinu grada. Pre nekoliko dana podneli smo zahtev da Mladen Cvijetić i moja malenkost prisustvuju sednici Skupštine grada na kojem se planira usvajanje dokumenta kojim otpočinje realizacija projekta „Novi Sad na vodi“. Nikakav odgovori nismo dobili“, rekao je Jovović.

Kako je nastavio, ovde su da vrate ono što su huligani, nasilnici i kriminalci oteli građanima.

Kako saopštavaju iz pokreta „Bravo“, najkontroverznija stvar u celom ovom procesu jeste izmeštanje nasipa, odnosno obaloutvrde grada. JVP „Vode Vojvodine“, pre smene direktora od strane vlasti SNS-a, kako ističu, jasno je stavilo do znanja da nasip ne samo da ne bi trebalo da se izmešta, već bi postojeći nasip trebalo da se ojača.

„Svaka druga intervencija na nasipu direktno bi ugrozila živote i imovinu građana Novog Sada. Iako Plan detaljne regulacije (PDR) tek treba da se uradi, već je na osnovu Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine jasno da će do izmeštanja nasipa doći i da se na mestu Brodogradilišta planiraju zgrade neograničene spratnosti, sa cenom kvadrata nezamislivo visokom za većinu građanki i građana Novog Sada“, rekli su iz Bravo.

Građanski pokret Bravo! Novi Sad i inicijativa Šodroš – Dunavac kao i do sada animiraće građane i spremno dočekati izradu ovog po njih izuzetno štetnog urbanističkog plana.

„Nećemo gledati kako nam investitori oduzimaju ne samo grad, već i ugrožavaju bezbednost naših života i imovine. Ovo će podrazumevati, u saradnji sa urbanistima i ekolozima, informisanje, konsultovanje i organizovano prikupljanje primedbi građanki i građana širom Novog Sada tokom trajanja javnog uvida. Na ovaj način šira i stručna javnost izvršiće pritisak na korumpiranu vlast da sasluša struku i glas s punim pravom zabrinutih građana“, dodali su iz „Bravo“.

Sa druge strane, gradonačelnik Milan Đurić, smatra da aktivisti i građani, okupljeni danas ispred Skupštine grada u protestu protiv projekta „Novi Sad na vodi“, imaju legitimno pravo da protestuju.

Na pitanje zašto aktivistima i građanima nije dozvoljeno da se obrate odbornicima u parlamentu, Đurić kaže da postoji procedura.

„Da bi se neko obratio, mora da se zatraži od predsednice Skupštine da se obrati i predsednica procenjuje da li će se to desiti – to se radi i za i članove veća, čak mora da se da saglasnost i glasa da bi se direktori preduzeća obratili. Protest je legitiman, a mi ćemo da radimo svoj posao“, navodi gradonačelnik.

Dodaje da je pitanje za predsednicu Skupštine grada da li je dobila bilo kakav zahtev, a koji je na uvid dat medijima ispred zgrade gradskog parlamenta.

„Meni je predsednica rekla da nije dobila nikakav zahtev. Odbornici su izabrani u Skupštini grada, od strane građana“, kratko je zaključio Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari