Odmazda ili otkazi po zakonu 1Foto: Dženarika info

Petoro zaposlenih u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi u Čačku ostalo je bez posla u toj ustanovi, jer im direktorka škole Dragica Simović nije produžila ugovore o radu na određeno vreme.

Oni tvrde da je reč o odmazdi, koja je stigla samo dan nakon glasanja kolektiva o kandidatima za izbor direktora, dok Simović odbacuje ove navode i poručuje da je sve uradila u skladu sa zakonom.

„U našoj školi je 30. avgusta bilo glasanje za izbor direktora. Aktuelna direktorka Dragica Simović je izgubila na glasanju kolektiva i to sa 37 glasova, dok je drugi kandidat dobio 45. Simptomatično je da je nas pet zaposlenih na određeno vreme 31. avgusta ostalo bez posla. Očigledno je da se radi o odmazdi, jer smo mi svoj posao obavljali savesno i odgovorno, a i usko smo sarađivali sa drugim kandidatom za mesto direktora Jelenom Đurović“, navode nastavnici u pismu nadležnim u Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi Čačak.

Jedna od sada već bivših profesorki Prehrambeno-ugostiteljske škole Vera Smiljanić tu je radila prethodnih 16 godina na određeno vreme.

Ona je u ovoj školi dopunjavala normu (prošle godine imala je 40 odsto časova) i do 31. avgusta je bila stručna da predaje grafičku grupu predmeta sa šestim stepenom stručne spreme.

Sada je, prema mišljenju direktorke, nestručna.

Smiljanić smatra da je pozadina cele priče to što je podržala drugu kandidatkinju za direktora škole, inače svoju najbolju prijateljicu.

– Jedan od bliskih saradnika aktuelne direktorke mi je rekao da ubedim svoju prijateljicu da odustane od kandidature i da ću biti zaštićena i dobiti časove. Ceo mandat sam korektno sarađivala sa aktuelnom direktorkom koja na moj rad nije imala primedbe. O mom radu svedoče i đačke nagrade i visok stepen prohodnosti mojih učenika na grafički dizajn. Kako sam posle toliko godina postala nestručna? Kako mi to nije rečeno prošle ili pretprošle godine – pita Smiljanić.

Direktorka, s druge strane, dematuje da je vršila pritisak na bilo koga u kolektivu da glasa za nju.

Objašnjava da je Vera Smiljanić dopunjavala normu u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi kao nestručno lice, te da joj je dva puta produžavala ugovor „jer se niko stručan nije interesovao za to radno mesto“.

– Ove godine su se javljali akademski slikari i diplomirani grafičari koji po normativu ispunjavaju uslove za pomenuto radno mesto, a koleginica nema odgovarajuću stručnu spremu i njenog zanimanja nema u Pravilniku o vrsti stručne spreme. Ona je nastavu do sada izvodila kao nestručno lice – kategorična je direktorka.

Na naš komentar da Vera Smiljanić tvrdi da su njeni časovi prepušteni kolegi iz te škole koji je inženjer i nije dizajner, direktorka odgovara: „Nebitno je šta ona tvrdi, ja vam tvrdim da je nastava stručno zastupljena, a ko je angažovan to je već moje i ja sam za to odgovorna. Ne kažem da je koleginica bila loša, ali ja gladam zakon i pravilnike ne samo za njeno, već za sva radna mesta u školi.“

Na pitanje zbog čega pedagoškinji Suzani Zlatanović posle dve godine rada nije produžen ugovor, direktorka odgovara kontrapitanjem: „Zašto bi joj bio produžen? Može da se produži, ali i ne mora. Očigledno postoje razlozi zašto nije. Direktor ima mogućnost da bira da li će da angažuje saradnika za koga smatra da će na kvalitetniji način zadovoljiti potrebe radnog mesta. U ovom slučaju, ja sam to i učinila“.

Zlatanović, međutim, ističe da joj ugovor nije produžen bez ikakvog obrazloženja, te da ju je direktorka dva dana pre izjašnjavanja kolektiva pitala za koga će da glasa.

– Nisam odgovorila jer je glasanje tajno, pa je automatski pomislila da sam glasala protiv nje. Čak mi je i rekla da sam „na drugoj strani“, misleći na to za koga sam glasala. Na moj rad direktorka nikad nije imala zamerke. Napominjem da je koleginica koja je pre mene radila od osnivanja škole dobila otkaz i od tada je to radno mesto pod sudskim sporom koji još uvek traje. Iz tog razloga, bar kako je meni direktorka pričala, ja nisam mogla biti primljena za stalno, iako sam ispunjavala sve uslove – priča Zlatanović.

Pomoćnik radnik Milovan Rajičić je posle tri godine rada u ovoj školi takođe ostao bez radnog mesta.

Kaže da ga je, kada je 1. septembra došao na posao, direktorka obavestila da se njegovo radno mesto gasi jer su upisana dva odeljenja manje.

Kasnije je, kako ističe, saznao da je na njegovo mesto zaposlila drugu osobu.

– Taj pomoćni radnik je radio koliko je radio. Isto je angažovan po ugovoru u skladu sa zakonom na određeno do 31. avgusta i više nije. On se meni nije obratio ni pre, ni posle isteka ugovora, niti je od mene taj odgovor dobio – kaže direktorka.

Ona naglašava da po svemu što se desilo, Prehrambeno-ugostiteljska škola nije izuzetak. Nije joj jasno zašto se diže galama zbog nečega što je, kako kaže, ustaljena praksa u svim školama u Srbiji.

Smatra da je pozadina medijske hajke da ona bude diskreditovana kod nekih ljudi i poručuje sada već bivšim kolegama da se obrate institucijama sistema ako smatraju da su oštećeni.

Glasanje

Na pitanje da li je tačno da je član SNS, što tvrde neki od nastavnika, direktorka Dragica Simović kaže:

– Da li jesam ili nisam to je moje privatno pravo koje nema veze sa ovim što se desilo, niti se može dovesti u vezu sa glasanjem za kandidate za direktora, jer je glasanje bilo iza paravana – napominje Simović.

Inače, Simović je dobila 37 glasova kolektiva, a njena protivkandidatkinja 45, dok su dva glasa bila nevažeća. Na Školskom odboru je pet članova glasalo za Simović, a četiri za drugu kandidkinju. Odluka o izboru direktora je na ministru prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari