Održan glavni pretres u suđenju za pretnje dopisniku Danasa iz Zaječara Miljku Stojanoviću 1foto Danas

Pred Osnovnim sudom u Zaječaru danas je održan glavni pretres po tužbi koju je podiglo Osnovno javno tužilaštvo protiv P. S. iz Zaječara zbog pretnji upućenih dopisniku Danasa iz tog grada Miljku Stojanoviću.

Tužilaštvo je podiglo optužni predlog zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138/3, i naložilo da se pred Osnovnim sudom u Zaječaru održi glavni pretres.

Stojanović je nakon objavljivanja teksta o Ukrajincu koji je izbegao iz Lavova, dobio niz pretećih i uvredljivih poruka i komentara na društvenoj mreži Fejsbuk. Tu je, uz mnogobrojne uvrede, Stojanoviću poručeno da, ukoliko ne obriše tekst „policija može samo da dođe da ga popiše“, dok je Ukrajinac o kom je pisao okarakterisan kao „nacista“ i optužen da „podržava Nato, Oluju i ostale akcije usmerene protiv Srbije“.

„Ja se ne tužakam, rešava se to na drugi način, ovo mu ne zaboravljam. Srešću ga kad tad a onda neka se moli da ga ne unakazim“, glasio je jedan od komentara koje je postavio okrivljeni P. S, dok su pretnje stizale i sa više lažnih naloga.

Zaječarska policija je brzo identifikovala osobu sa čijeg profila su dolazile pretnje Stojanoviću i Ukrajincu, a okrivljenom je izdata mera zabrane prilaska.

Pred Većem sudije Saše Živkovića, optuženi je odbacio krivicu i zatražio da izmeni svoju odbranu datu ranije kojom je delimično priznao izvršenje dela za koje ga tereti tužilaštvo, odnosno da je pisao komentare kako je naveo danas iz „revolta i nemoći“.

On je naglasio kako nije znao da je oštećeni novinar, kao i da je zbog čitave priče bio 48 sati u pritvoru, a zbog komentara o njemu doživeo je stres.

Stojanović je ponovio pred sudom da okrivljenog ne zna, te da se uplašio za svoj život zbog teških komentara koji su upućeni i objavljeni ispod njegovog teksta objavljenog u Danasu.

Takođe, Stojanović se pridružio krivičnom gonjenju, a izjavio je i da postavlja imovinsko-pravi zahtev, ali nije opredelio iznos.

Odgovarajući na pitanje branioca okrivljenog, Stojanović je naglasio da je smatrao kako ga okrivljeni „targetira“, pošto je pominjao i rodbinske veze koje novinar ima sa Ukrajincem.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 6. jul, a Stojanović i njegov advokat dostaviće, na predlog tuđioca OJT Zaječar Nemanje Dimitrijevića, dokaze da je oštećeni novinar; ugovor sa listom Danas i legitimaciju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Naime, Stojanović i njegov punomoćnik Predrag Stanković, kao i tužilac, smatraju da su pretnje upućene novinaru, a ne građaninu Stojanoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.