Penzionisani generali Momir Stojanović i Božidar Delić, sada aktivni u opozicionim strankama SNS i SRS, za Danas su odbacili kao apsolutnu „klevetu i neistinu koja se upotrebljava u političke svrhe“, medijske navode da zbog izostanka usmenog obaveštenja o penzionisanju, potražuje od države 72.000, odnosno 30.000 evra.


Kako su objasnili, obojica imaju pravosnažne presude posle višegodišnjih sudskih sporova zbog odluka o penzionisanju, i eventualne veće sume novca proističu iz propisa o nadoknadi razlika između plata i penzija.

– Reč je medijskoj hajci, u sklopu prljave izborne kampanje protiv stranke kojoj pripadam, konstruisanoj u kabinetu predsednika Republike ili ministra odbrane – tvrdi Stojanović.

On dodaje da je kao najmlađi general Vojske Srbije i Crne Gore nezakonito ukazom penzionisan 2005. godine, sa zvaničnim obrazloženjem da je reč o kadrovskom podmlađivanju Vojske.

– Zbog toga sam pokrenuo sudski postupak, u kome je Vrhovni sud Srbije pretprošle godine presudio da je penzionisanje bilo protiv zakona. Ova presuda nije sprovedena, ali je na isti način presudio i Upravni sud, tako da sam 21. septembra 2011. ukazom predsednika Republike, ponovo penzionisan, a u toj odluci priznat mi je i staž do tog datuma. Po sili propisa, postoji zakonska obaveza da mi se u periodu dok sam bio nezakonito penzionisan nadoknadi razlika između penzije i plate, računajući i kamatu – objašnjava Stojanović za Danas. On dodaje da, ako je neko odgovoran zbog odštete koja po sili zakona, treba da mu bude isplaćena, onda su to oni koji su donosili odluke koje nisu u skladu sa zakonom.

Ističući pak da i trenutno kod sebe poseduje svu dokumentaciju za ono što tvrdi, Božidar Delić naglašava da je tri puta penzionisan – jednom rešenjem tadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića 2004, a drugi i treći put ukazom Borisa Tadića, kao predsednika Srbije. Kako objašnjava, prilikom prvog penzionisanja, u postupku koji je pokrenuo, Delić je naveo da nije ispunio nijedan uslov za penziju, što je Vrhovni sud Srbije potvrdio u presudi. Ponovo je penzionisan 2008., kako tvrdi i tog puta nezakonito i ponovo se žalio i dobio spor pred Vrhovnim i Upravnim sudom. „Maja 2011. pozvali su me i rekli da nemaju formacijsko mesto za mene u Vojsci, i složili smo se da ponovo bude pokrenut postupak za penzionisanje i 15. septembra sam treći put penzionisan.“ Samim ovim, kako objašnjava Delić, po odluci suda, njemu se do tog datuma računa aktivna vojna služba, i postoji zakonska obaveza da mu bude isplaćena razlika između penzije i plate koju bi tih godina imao. Delić navodi i da nije podneo nikakav poseban zahtev o tome, ali da će, po savetu advokata, to učiniti, ukoliko nadležni organi ne budu postupali „prema zakonu“. I on, kao i Stojanović, naglašava da ako je neko odgovoran zbog toga što novac treba da im bude isplaćen, onda to nisu njih dvojica, nego oni koji su ih nezakonito penzionisali.

Tomić još tuži Tadića

Penzionisani general i bivši šef vojne Uprave za bezbednost Aco Tomić nedavno je novinarima potvrdio da još uvek traje postupak u kome je on tužio Borisa Tadića, koji je tada bio ministar odbrane SCG, zbog nezakonite smene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari