Odugovlačenje u slučaju Jovanjica: Nepoznat datum nastavka suđenja, žalba o izuzimanju dokaza nikako da stigne do Apelacionog suda 1Predrag Koluvija Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslednje ročite u procesu „Jovanjica 1“ održano je još 22. novembra prošle godine, a na njemu je sudsko veće izuzelo neke od ključnih dokaza pribavljenih na Jovanjici tokom policijskog pretresa koji je obavljen na tom imanju 18. novembra 2019. godine, uz konstataciju da su pribavljeni nezakonito.

Tokom tog pretresa pronađeno je više od 660 kilograma osušenog kanabisa, spremnog za prodaju. Tada su pronađeni i rokovnici u kojima su upisivane smene ljudi koji su se, prema navodima optužnice, bavili proizvodnjom i prodajom opojne droge.

Sudsko veće je ove dokaze ocenilo kao nezakonito pribavljene, jer pomenutom pretresu nisu prisustvovali okrivljeni Predrag Koluvija niti njegovi advokati, a svedoci tog pretresa bile su Jelena Gemeri i Nevena Stanišić, obe zaposlene na Jovanjici.

Tu odluku saopštenu usmeno na ročištu 22. novembra prošle godine, sudsko veće je 20 dana kasnije, 8. decembra, pretočilo u pisano rešenje, na koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako BIRN saznaje, sutradan uložilo žalbu, o kojoj treba da odluči Apelacioni sud u Beogradu.

Međutim, od tada, pa do 31. januara, kada je BIRN dobio poslednju informaciju iz Apelacionog suda, žalba i predmet „Jovanjica“ još uvek nisu bili stigli do tog suda, koji treba da donese konačnu odluku o tome hoće li jedan od ključnih dokaza tužilaštva biti izbačen iz predmeta.

Tek nakon toga, Viši sud će zakazati novo ročište, a do tada na čekanju je i „Jovanjica 2“, za koju sudsko veće ne uspeva da održi ni pripremno ročište i to već godinu i devet meseci.
Jovanjica pala u zaborav javnosti

U međuvremenu, na ovaj već teško „ranjen“ predmet, pala je prašina, mediji ga i ne pominju, a iz pritvora je, uz jemstvo, kako BIRN saznaje, izašao i poslednji okrivljeni, Sergej Mrđa.

U performansu u kom su uloge precizno podeljene – postoji i tužilac i sudsko veće i advokati i prvi i drugi stepen, sve je tu – prvookrivljeni je izabrao ulogu poljoprivrednika, koji čekajući ponovni dolazak u sudnicu, nesebično deli savete iz te oblasti na društvenim mrežama i žali se na ukaljan ugled, usput podnoseći krivične prijave protiv novinara, i to samo zato što izveštavaju o onome što je izgovoreno na suđenju, inače, otvorenom za javnost. Jednu takvu podneo je i protiv BIRN-a, a prvo ročište zakazano je za 13. februar.

Predmet, kome je, uz asistenciju provladinih medija, „noge lomio“ ceo državni vrh, uključujući i predsednika Republike, relativizovan je, ispolitizovan i kriminalizovan napadima na sve koji radili na razotkrivanju te plantaže. Predsednik je više puta stao u odbranu Jovanjice, a poslednji put je to učinio na jučerašnjem zasedanju Skupštine, inače, posvećenom pregovorima o Kosovu. Odgovarajući na izlaganje Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, koji je prvi od političara 2019. godine progovorio o Jovanjici, Vučić se, između ostalog, dotakao i ovog slučaja.

„To što je sudski dokazan lažov, to je možda jedan jedinstven slučaj u ovoj sali, sudski dokazan, ali je to za sve ono što je lagao oko Jovanjice. Danas mu se nešto smanjila priča oko Jovanjice, ako ste primetili. Jovanjicu više ne pominje pošto je dokazano i na sudu kako je lagao i izmišljao, a nemojte da vam govorim koji su mu kriminalci iz policije takve stvari govorili da izmišlja i zbog čega,“ rekao je Vučić na jučerašnjem zasedanju parlamenta na kom je trebalo da govori o Kosovu.

Odluka o izmicanju dokaza na kojima je jednim delom stajao taj predmet, kod posmatrača ovog suđenja ostavlja utisak onog poslednjeg eksera koji se zakucava u kovčeg. Zato je malo verovatno da će odluka Apelacionog suda o izuzimanju dokaza, ma kakva ona bila, nešto bitno promeniti – iako je jasno da u optužnici postoje brojni dokazi da je reč o nelegalnoj proizvodnji enormnih količina marihuane, već tri godine javnosti se šalje pogrešna slika da je Jovanjica zapravo plan za rušenje Aleksandra Vučića.

Međutim, po mišljenju pojedinih pravnih eksperata, čak i ako Apelacioni sud potvrdi odluku Višeg suda, s pravnog aspekta, to ne bi trebalo ključno da utiče na optužnicu i nastavak procesa jer je na Jovanjici, osim pomenutog paketa sa 660 kilograma osušenog kanabisa, pronađeno i 66.000 stabljika te biljke, a veštačenje većine uzoraka je pokazalo veće prisustvo psihoaktivne supstance – THC od zakonom dozvoljenih 0,3 odsto.
Dugo putovanje jedne žalbe

Putovanje žalbe Tužilaštva za organizovani kriminal na odluku Višeg suda o izuzeću dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, reklo bi se po odgovoru koji je BIRN-u stigao iz Višeg suda, bilo je dugo, jer sudsko rešenje nije moglo biti uručeno okrivljenima i optuženima.

Procedura je, naime, takva da nakon što sudsko veće napiše odluku, ona se šalje tužilaštvu i okrivljenima, odnosno njihovim braniocima. Rokovi za ulaganje žalbe počinju da teku od momenta kada svi učesnici u sporu prime rešenje. Tek kada taj rok istekne, Viši sud rešenje i pristigle žalbe šalje drugostepenom Apelacionom sudu.

„Predmet „Jovanjica 1“ poslat je dana 25.01.2023. godine Apelacionom sudu u Beogradu radi odlučivanja po žalbi TOK-a na rešenje suda od 08.12.2022. godine, nakon što je izvršena dostava rešenja svim okrivljenima i braniocima“, navodi se u odgovoru BIRN-u iz Višeg suda.

Kako rešenje suda nosi datum 8. decembar 2022, a predmet je Apelacionom sudu upućen tek 25. januara, očito da okrivljeni i branioci odugovlačili sa prijemom pošte.

Međutim, dugo putovanje žalbe nastavljeno je i nakon što ju je Viši sud konačno poslao Apelacionom. Prema odgovoru koji je BIRN dobio iz Apelacinog suda 31. januara, taj predmet je, u tom trenutku, već šest dana lutao između ova dva suda, jer ga u Apelaciji još nisu bili dobili. BIRN je Apelacionom sudu sinoć uputio još jedan dopis sa pitanjem da li je u međuvremenu predmet stigao, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovor nismo dobili.

A kad konačno stigne do njih, Apelacioni sud bi odluku Višeg suda o izuzimanju pomenutih dokaza mogao da potvrdi, da preinači ili da ukine i vrati na ponovno odlučivanje sudskom veću. Ova poslednja mogućnost dodatno bi prolongirala nastavak suđenja, jer bi na novu odluku sudija opet mogla biti uložena žalba, što za sobom povlači opet onaj njen dug put od Višeg suda do advokata optuženih i do Apelacije s početka ove priče.

Više na sajtu BIRN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari