"Vučić ponovo branio Koluviju": Dokaz umešanosti vlasti u slučaj Jovanjica, smatraju sagovornici Danasa 1Foto FoNet Milica Vučković

– Velika je sramota da predsednik jedne države uporno štiti optužene narko dilere u slučaju Jovanjica, i vrši pritisak na policajce i institucije koji su razotkrili najveću plantažu marihuane u Evropi – ocenjuje za Danas šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Jovanjica “lažna afera”.

Aleksić ističe da predsednik na taj način direktno utiče na ionako razvaljeno pravosuđe koje je pod političkom kontrolom vlasti, “ali i brani sebe i druge kolege iz vlasti koji su sa Koluvijom drugovali i pomagali mu”.

– Ovolika borba jednog od najbližih Vučićevih saradnika, Vladimira Đukanovića, da odbrani Koluviju i optuženu organizovanu kriminalnu grupu, po mom mišljenju je mnogo više od puke finansijske obaveze prema klijentu, jer ga Koluvija verovatno plaća za advokatske usluge. Više je nego jasno da je Jovanjica projekat pod državnom zaštitom i zato je velika nervoza da se ne dođe do političkih nalogodavaca. Da nije tako, ne bi bilo razloga da se ovoliko bave opstrukcijom tog slučaja – ukazuje Aleksić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući sinoć na Pinku i govoreći o raznim temama, više puta pominjao slučaj Jovanjica, nazivajući ga “lažnom aferom”. Vlasnik Jovanjice i prvooptuženi za proizvodnju i promet 1,6 tona kanabisa, Predrag Koluvija, inače se nalazi u kućnom pritvoru i redovno se obraća javnosti putem Tvitera, kao i njegov advokat Vladimir Đukanović.

– Mene samo čudi zašto se predsednik ustručava i ne presudi sam na Pinku koga treba osloboditi a koga osuditi. Ipak je to samo tona marihuane, ništa strašno – ocenjuje za Danas advokat Vladimir Todorić.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović smatra da to što predsednik Vučić ponovo staje u odbranu Predraga Koluvije samo doprinosi sumnjama o povezanosti „Jovanjice“ sa vrhom države.

– Ovo je jedna u nizu izjava kojima se praktično brani Koluvija čime predsednik, ali i drugi iz vrha SNS-a i vlasti, već duže vreme intenzivno rade na tome da ovaj slučaj obesmisle i umanje njegov značaj. Prema poslednjim odlukama suda u ovom slučaju, deluje da i postižu željeni efekat – navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da su apsolutno neprimerene ovakve izjave i da predsednik po ko zna koji put preuzima ulogu sudija i tužilaca, i gazi po nezavisnosti pravosuđa.

– Ovo je, međutim, očekivana izjava, posebno kada imamo u vidu da je vlast do sada preduzela još direktnije korake u cilju obesmišljavanja slučaja Jovanjica – poput targetiranja policajaca koji su otkrili plantažu marihuane na ovom imanju, a i samom činjenicom da je visoki funkcioner SNS-a i poslanik Vladimir Đukanović, advokat optuženog Koluvije – zaključuje Vojinović.

Podsetimo, Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica, tereti se da je organizovao kriminalnu grupu odgovornu za neovlašćenju proizvodnju 1,6 tona kanabisa. U predmetu Jovanjica 1, Koluvija i devet njegovih saradnika terete se za neovlašćenu proizvodnju i puštanje u promet navedene količine droge. I dok ovaj predmet ide ka prvostepenoj presudi, to nije slučaj sa predmetom Jovanjica 2. U ovom predmetu, koji se fokusira na operaciju obezbeđivanja proizvodnje kanabisa, pored Koluvije okrivljeno je i nekoliko pripadnika policije, civilne i vojne službe bezbednosti. Ovaj predmet već duže vreme ne može da odmakne dalje od faze pripremnog ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari