Odžačari više ne donose sreću Zrenjanincima, a razlog za to je namera da se njihova usluga učini obaveznom, tek pošto je jedino preduzeće koje se bavi ovim poslovima privatizovano. Da nešto u celoj stvari ne štima, građani Zrenjanina shvatili su još tokom leta, kada su pristigle nenajavljene uplatnice za ovu uslugu. Posle puno buke u javnosti i negodovanja, naplata od 118 dinara po korisniku je obustavljena a novac još nije vraćen, jer navodno firma Dimničar treba da isplati zarade.

Posle višemesečnog natezanja i međusobnih pretnji tužbama, lokalna samouprava Zrenjanina i privatno preduzeće Dimničar kao partneri u poslu održavanja gradskih dimnjaka doneli su kompromisno rešenje, kojim su nesuglasice oko naplate izglađene, a teret naplate prebačen, kao i prvobitnom odlukom, na račun građana. Tako će svi Zrenjaninci koji koriste prirodni gas ili čvrsto gorivo biti obavezni da od naredne godine plaćaju mesečnu pretplatu ovoj firmi za održavanje odžaka, kao i bilo kom drugom komunalnom preduzeću u gradu. Od ove usluge biće izuzeti korisnici daljinskog grejanja, zbog čijih učestalih protesta je proteklih meseci obustavljena naplata odžačarine. Koliko su ozbiljni u svojim namerama, govore i pretnje upućene onima koji bi eventualno hteli da izbegnu ovu uslugu.

– Zbog moguće opasnosti od neispravnih dimnjaka zalagaćemo se da oni korisnici koji ne dozvole čišćenje dimnjaka, budu prijavljeni komunalnoj inspekciji, po čijem ćemo ih rešenju isključiti sa gasne mreže – kaže Ilija Svilar, direktor firme Grejanje.

Gradska uprava formirala je radnu grupu koja je pripremila predlog o tome ko će biti obavezan i po kojoj ceni da plaća dimničarinu, a odbornici će se o svemu izjasniti na nekoj od narednih sednica Skupštine grada. Uvođenje plaćanja dimničarskih usluga u sistem objedinjene naplate od 118 dinara, započeto je prema ugovoru potpisanom 21. jula između grada Zrenjanina i AD Dimničar. Dimničar je bio jedini ponuđačna konkursu koji je tako dobio pravo pružanja dimničarskih usluga u narednih pet godina. Zrenjaninci se i dalje pitaju zbog čega ta obaveza nije plaćana i pre nego je Dimničar privatizovan, a to je period od proteklih 18 godina kada je zamrla delatnost čišćenja dimnjaka u stambenim zgradama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari