OEBS: Odluka Apelacionog suda otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava u Srbiji 1Foto: EPA / Christian Charisius (Arhiva)

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji saopštila je da odluka Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica pripadnika Službe državne bezbednosti, prethodno osuđena na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, „otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava“ u Srbiji.

„Misija OEBS u Srbiji je obaveštena o presudi koju je Apelacioni sud u Beogradu danas objavio u predmetu za ubistvo Slavka Ćuruvije u kome su okrivljeni oslobođeni krivice“, saopšteno je na zvaničnom tviter (X) profilu ove organizacije.

„Ova presuda značajno odstupa od prethodne dve prvostepene odluke suda i otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava“, dodaje se.

„Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu podseća na obavezu koju je 57 država učesnica OEBS-a, uključujući i Srbiju, preuzelo potpisivanjem Odluke o bezbednosti novinara koju je Ministarski savet OEBS usvojio u Milanu 2018. godine“, piše u objavi na mreži X.

„Ovom odlukom se, između ostalog, države učesnice pozivaju da ‘preduzmu delotvorne mere kako bi okončale nekažnjivost za zločine nad novinarima/kama’, i sa žaljenjem konstatuje da nema pravde i odgovornosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije„, zaključuje se u objavi misije OEBS u Srbiji.

Nešto kasnije danas, predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribero i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izrazili su zaprepašćenje presudom beogradskog Apelacionog suda kojom je određeno oslobađanje svih osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, i usled čega ono „ostaje nerasvetljeno“.

Kako se navodi u saopštenju OEBS, „poslednja presuda značajno odstupa od prethodne dve prvostepene sudske odluke kojima su optuženima određene dugačke zatvorske kazne“.

„Činjenica da ovaj slučaj ostaje nerazrešen, skoro 25 godina pošto je ovaj odvažni novinar ubije, veoma je uznemirujuća“, napisao je Ribero i dodao: „Nekažnjivost ovog gnusnog zločina ne samo što je izrazito bolno za Ćuruvijinu porodicu i kolege, več je duboko razočarvajuće za čitavo srpsko društvo“.

Prema njenim rečima, „pravi test za društva zasnovana na vladavini prava jeste kako se sprovodi pravda, naročito u pogledu onih koji izlažu sebe riziku da održe vrednosti slobode šatne“.

Bratu je ocenio da „u svakom društvu nekažnjivost za zločine nad novinarima podriva bezbednost novinara i medijskih sloboda“.

„Ona takođe stvara negativnu percepciju javnosti u pogledu sprovođenja pravde i pratećeg procesa“, dodao je Bratu.

U saopštenju OEBS se ocenjuje da se „današnjom presudom rađaju ozbiljna pitanja u pogledu vladavina prava, a zemlja se ostavlja bez utvrđivanja odgovornosti i pravde za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari