OEBS počeo konsultacije sa Veranom Matićem 1Foto: Medija centar

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir obavestio je Evropsku federaciju novinara (EFJ) da je počeo konsultacije sa predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara Veranom Matićem o tome kako da se ponovo pokrenu istrage ubistava i nestanaka 14 novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji (KIM).

„Upravo sam obavešten od predstavnika OEBS za slobodu medija da oni razgovaraju sa Veranom Matićem o tome kako da podrže ponovno otvaranje istraga o ubistvima novinara na KiM“, rekao generalni sekretar EFJ Rikardo Gutjerez Gutjerez UNS.

Ovo je posledica Rezolucije o istragama ubistava novinara na Kosovu koju je u junu, na inicijativu Udruženja novinara Srbije, jednoglasno usvojila Skupština Evropske federacije novinara.

Gutjerez je potvrdio da je ova federacija tekst Rezolucije poslala šefici Euleksa Aleksandri Papadopulu, šefu UNMIK Zahiru Taninu, predsednici Specijalnog suda na Kosovu Ekaterini Trandafilovoj, specijalnom tužiocu Kosova Džeku Smitu, ombudsmanu Specijalizovanih veća Kosova Pietru Speri.

Tekst Rezolucije je poslat predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, šefici stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandri Đurović, ambasadoru Kosova u Francuskoj Mihamedinu Kulašiju i predstavniku OEBS za slobodu medija Harlemu Desiru.

Gutjerez je dodao i da je specijalni tužilac Džek Smit obećao da će „zvanično odgovoriti na poslatu informaciju“, a Kris Benet iz kancelarije specijalnog tužioca naveo „da će obaveštavati EFJ o razvoju događaja u vezi sa ovom Rezolucijom“.

Rezolucijom, koju su Skupštini EFJ podneli UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija novinara Kosova (AGK) traži se efikasna istraga ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, a od EULEKS i Ujedinjenih nacija da sprovedu odluke Savetodavne komisije UN za ljudska prava kojima se traži rešavanje ovih slučajeva i obeštećenje porodica ubijenih i nestalih.

Rezolucijom se, takođe, zahteva saradnja tužilaca iz Beograda i Prištine kod rešavanja navedenih slučajeva, da mandat Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu obuhvati i slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, kao i da se u Prištini formira Komisija za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine koja će u svom sastavu imati novinare.

U usvojenoj Rezoluciji „Skupština poziva Upravni odbor EFJ da u saradnji sa drugim organizacijama, udruženjima, Savetom Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim nezavisnim međunarodnim telima redovno prati istrage ovih ubistava i kidnapovanja i objavljuje rezultate“.

Takođe, u Rezoluciji Skupština traži od Upravnog odbora EFJ-a „da svim sredstvima podrži projekat ‘Konvencija o zaštiti novinara’ koji će Međunarodna federacija novinara (IFJ) podneti Genaralnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a u kom se predlaže formiranje grupe međunarodnih i nezavisnih eksperata koji će istraživati nerešena ubistva novinara“, podseća UNS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari