OEBS sutra organizuje regionalnu konferenciju o zaštiti žrtava krivičnih dela 1Foto: EPA / Christian Charisius

Krivičnopravni instrumenti zaštite žrtava biće tema regionalne konferencije koju sutra u Beogradu organizuje Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji uz podršku Evropske unije.

Cilj konferencije je da se omogući razmena mišljenja naučne zajednice i praktičara o aktuelnim pitanjima i trendovima u ovoj oblasti krivičnog prava, navodi se u saopštenju misije OEBS-a u Srbiji.

Događaj će okupiti pripadnike akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije, kao i sudije, tužioce, advokate i predstavnike civilnog društva koji se bave podrškom žrtvama i svedocima.

Na konferenciji će biti predstavljen zbornik naučnih radova „Žrtva krivičnog dela i krivičnopravni instrumenti zaštite“, koji je objavljen 2020. godine, a čiju izradu je podržala misija OEBS-a.

Događaj će takođe biti prilika da se učesnici informišu o trenutnom stanju u sprovođenju Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela za period 2020–2025. godine.

Na otvaranju konferencije učesnicima će se obratiti predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, zamenica republičke javne tužiteljke Jasmina Kiurski, pomoćnik ministra u Ministarstvu pravde, Branislav Stojanović, sekretarka Upravnog odbora Advokatske komore Srbije Biljana Bjeletić, predstavnica delegacije EU u Srbiji Leoneta Pajer (Leonetta) i zamenica šefa misije OEBS-a u Srbiji Sara Gruen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari