OEBS zainteresovan za suđenje u Vranju za pritiske i pretnje redakciji OK radija 1Ovako je bilo u avgustu u Vranju. Foto:V.R. /Danas

Nastavku sudskog procesa protiv Dejna Nikolića Kantara iz Vranja u slučaju pretnji vlasnici i novinarima lokalnog OK radija u Opštinskom sudu u Vranju sutra će, kako je najavljeno, prisustvovati predstavnici OEBS, UNS, NUNS, ANEM, a biće organizovana i akcija pomoći ovom lokalnom mediju, najavljeno je iz Stalne grupe za bezbednost novinara.

Prvo ročište u predmetu protiv Dejana Nikolića Kantara iz Vranja koji se nalazi u pritvoru u Okružnom zatvoru u Vranju, održano je 16. avgusta kada su saslušani okrivljeni Nikolić, kao i Slaviša Antanasković i Slaviša Kocić, koje optužnica Osnovnog javnog tužilaštva tereti za „pretnje i uništavanje imovine u vlasništvu OK radija u okviru koga je radio i kafić No coment“.

Tada su iskaz dale i vlasnica tog radija Olivera Vladković i radnica u ovom preduzeću Svetlana Ivanov, koje su navele „pretnje kojima su bile izložene od strane optuženog Nikolića“.

Optuženi Dejan Nikolić, bio je na prvom ročištu arogantan i besan i nastavio je sa pretnjama, a pred zgradom Osnovnog suda u Vranju tada se okupilo oko 300 građana Vranja koji su nosili transparenten „Pravda za Kantara“, a deo njih bio je obučen u majice na kojim je bio lik predsednika Aleksandra Vučića sa natpisom „Predsedniče pomozi“.

Sutkinja Jelena Dimitrijević, na novom ročištu koje je zakazano za sutra u Osnovnom sudu u Vranju, treba da sasluša svedoka Gorana Mitića iz redakcije OK radija, dok je odbrana okrivljenog zatražila od vlasnice OK radija da priloži više dokumenata o vlasništvu nad objektom u kome se nalazi redakcija i kafić No coment.

Derjan Nikolić, vlasnik Preduzeća „Koleseum gejm“, je početkom juna 2021. godine nameran da proširi svoj poslovni prostor, koji se nalazi u blizini prostora u kome se u jednom delu nalazi i redakcija OK radia, zazidao prozor, a potom je usledilo polivanje i oštećenje imovine u kafiću koji radi u sastavu OK radija, a od koga se ovaj medij izdržava.

U međuvremenu, četiri osobe iz okoline Preševa, koje su lepile plakate sa likom Verana Matića u centru Vranja, pravosanžnom presudom Osnovnog suda u Vranju oslobođeni su optužbe za krivično delo „ugrožavanja bezbednosti predsednika Stalne radne grupe za bezbednost novinara“.

Iz Osnovnog suda u Vranju uoči sutrašnjeg novog ročišta najavili su rigorozne mere obezbeđenja, a za sada nema informacija da li bi, kao i prethodnog puta, ispred zgrade suda mogli da se okupe građani koji podržavaju optuženog Nikolića.

Najaveljeno je da će sutrašnje suđenje u Vranju pratiti predstavnik misije OEBS u Srbiji Miroslav Janković, kao i predstavnici ANEM-a, UNS-a, NUNS-a i Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

U kafiću No coment, koji je trenutno zatvoren, nakon suđenja biće organizovan razgovor sa novinarima, a karikaturista Marko Somborac crtaće, u okviru akcije pomoći OK radiju, zainteresovane građane.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari