Petnaest meseci čekao suđenje zbog 300 dinara pa pobegao iz zatvora 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan, 110 godina ranije, list Mali Žurnal izvestio je o bekstvu beogradskog oficira iz zatvora.

Nakon petnaest meseci provedenih u zatvoru zbog neisplaćenih trista dinara plate svojim vojnicima, pešadijski kapetan Dragoljub Hadži-Stanković pobegao je iz zatočeništva.

Kako prenosi Mali Žurnal, beogradski oficir za petnaest meseci zatvora ni jednom nije izveden pred sud. Zbog toga je kapetan, materijalno i moralno upropašćen, bio primoran da prekine nepravdu koja se nad njim nadvila.

„Evo, kako se postupa u našoj vojsci!  Zato je kapetan Hadži-Stanković primoran prosto bio da ostavi ženu i troje male dece i karijeru i čin i da pobegne u svet, da bi se jednom oslobodio maltretiranja kojima je bio izložen već 15 meseci!“

Mali žurnal naslovna strana 5. oktobar
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Skrećući pažnju čitaocima na nesposobnost nadležnih da reše jedan prost slučaj, Mali Žurnal daje obećanje da će o pomenutoj aferi biti više reči u narednom periodu, te da o nepravdi neće ostati nedorečeni.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari