Oglas o referendumu o promenama Ustava objavljen u dnevnim novinama 1Ilustracija Foto: Pixabay/Andrys

Republička izborna komisija (RIK) objavila je danas u dnevnim novinama oglas o referendumu o promenama Ustava u delu pravosuđa, koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

Građani se obaveštavaju da će se na referendumu glasati od sedam ujutro do 20 sati uveče, a ovim obaveštenjem se dostavlja informacija o promenama koje se predviđaju Aktom o promeni Ustava Srbije, naveo je RIK.

U obaveštenju se dodaje da se Akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud.

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok se dodaje da organizacione promene obezbeđuju samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva.

Glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva, dodaje se u oglasu.

Republička izborna komisija saopštila je da je cilj promene Ustava Srbije obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari