Oglasila se Republička rudarska inspekcija: Šta piše u preliminarnom izveštaju o nesreći u rudniku "Lubnica"? 1Foto: M. D. S.

Do nesreće u rudniku „Lubnica“ kod Zaječara došlo je tokom radova na čišćenju bunkera od zalepljenog uglja, na čemu su bila angažovana tri rudara, navodi se u preliminarnom izveštaju Republičke rudarske inspekcije.

„Republička rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u JP PEU Resavica, Rudnik Lubnica, pogon separacija u mestu Grljan. Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima dana 3. novembra 2023. godine vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera. Radove na čišćenju su vršila tri zaposlena rudnika Lubnica“, piše u saopštenju.

Prema istim informacijama, tokom izvođenja radova u bunkeru na ustima istog je vršeno dozirano ispuštanje uglja, usled čega je trebalo da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja. Naprasno je počelo propadanje radnika jednog za drugim kroz ugalj u bunkeru.

„Ostali radnici separacije započeli su sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata kako bi što pre oslobodili pomenute radnike koji su bili u bunkeru. Nakon 15 do 20 minuta uspeli su pomenute radnike da izvuku iz bunkera. Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera“, nvode oni.

Kako dodaju, u toku je prikupljanje svih dodatnih relevantnih informacija u cilju finalizacije inspekcijskog izveštaja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. Takođe, u toku je i sprovođenje istražnih radnji od strane nadležnih organa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari