Svečanost „Susret generacija“ povodom 50 godina postojanja Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu održana je u subotu. Škola je od prošle godine zvanično i Ogledni centar za testiranje sorti (klonova) podloga voćaka i vinove loze.
Škola je osnovana 1957. godine i završilo je 5 hiljada učenika.

Svečanost „Susret generacija“ povodom 50 godina postojanja Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu održana je u subotu. Škola je od prošle godine zvanično i Ogledni centar za testiranje sorti (klonova) podloga voćaka i vinove loze.
Škola je osnovana 1957. godine i završilo je 5 hiljada učenika. Trenutno je pohađa 600 učenika od prvog do četvrtog razreda, na deset smerova: od poljoprivrednog, veterinarskog, prehrambenog, tehničara hortikulture, do rukovalaca poljoprivrednim mašinama, mesara i vrtlara. Nastava se odvija u kabinetima za hemiju, fiziku, veterinarstvo, stočarstvo, mehanizaciju, informatiku i računarstvo, strane jezike. Osim toga, postoje laboratorije, biblioteka i Internet klub.
U vlasništvu škole nalazi se 130 hektara zemljišta, od čega se na 70 hektara gaje ratarske kulture, na 10 hektara povrće, voće na 14 hektara, pod vinogradima je 12 hektara, dok je šest hektara pod šumom. Na imanju škole ostvaren je rekord od 10 hiljada kilograma pšenice po hektaru, a dva puta je ostvaren republički rekord u proizvodnji soje.
U delu stočarstva na imanju škole uzgajaju se krave muzare simentalske i istočno frizijske rase, koke nosilje, svinje s matičnim stadom krmača, ovce rase „cigaja“ i „vintenberg“, a škola poseduje i mali ZOO vrt sa sitnim egzotičnim životinjama.
Škola raspolaže i sa savremenom poljoprivrednom mehanizacijom među kojom je 15 traktora, linije za žitarice, plugovi, drljače, pneumatske sejalice, sistemima za navodnjavanje, a poseduje i savremeno uređene objekte za uzgoj stoke.
Reformom Poljoprivrednih škola u Srbiji primat je dat praktičnoj nastavi u oblasti proizvodnje i prerade hrane, a Poljoprivredno-veterinarska škola u Svilajncu zauzima u tome vodeće mesto, rečeno je na proslavi. Škola sarađuje s najznačajnijim naučnim institucijama u zemlji: Poljoprivrednim fakultetom u Zemun Polju, Institutom za povrtarstvo Smederevska Palanka, Institutom za kukuruz Zemun Polje, agroindustrijskim firmama iz Holandije i Švedske, a na njenim imanjima se organizuje proizvodnja novih sorti žitarica i povrća. Poljoprivredno-veterinarska škola s Domom za učenike u Svilajncu ove godine će upisati novih 220 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari