Oglušavanje Vojnog ministarstva o vojne zakone Kraljevine Srbije 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina objavio tekst u kome kritikuje Vojno ministarstvo Kraljevine Srbije koje se neretko oglušava o član 75. Zakona o ustrojstvu vojske.

Prema ovom članu zakona, nakon ostvarenih uslova sleduje unapređenje rezervnih oficira u čin potporučnika, međutim ovakva praksa izostaje.

Pravo na unapređenje ostvaruju rezervni narednici koji su više od 10 godina proveli u službi, te su položili ispit za čin potporučnika, piše „Mali žurnal“.

„Ako se imaju na umu spoljne prilike koje obavijaju našu otadžbinu i celo srpsko pleme, onda je jasno, da je spas Srbije jedino u njenoj moćnoj vojsci, a rad na usavršavanju ove treba da ide toliko daleko, da od današnje male Srbije u najskorijoj budućnosti postane ona jedna moderna vojnička država, dobro uređen logor“, smatra autor teksta.

Oglušavanje Vojnog ministarstva o vojne zakone Kraljevine Srbije 2Usavršavanje srpske vojske najpre bi se moglo postići putem negovanja nacionalnog osećaja, a zatim i sistemom zasluga gde bi činovnici bili nagrađivani u vidu unapređenja za odanost službi i Kraljevini.

I ako je ovakva praksa predviđena Zakonom o ustrojstvu vojske, Vojno ministarstvo ne praktikuje ove odrednice.

Stoga, redakcija lista „Mali žurnal“ apeluje na ministra i njegov kabinet da svoju pažnju posvete rešavanju ovog propusta kako bi preventivno sprečili krah „duha“ među srpskim vojnicama koji bi mogao biti fatalan po kompletnu Vojsku Srbije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.