Ognjen Radonjić o Vučićevom odbijanju da uvede sankcije Putinovom režimu: Srbija je samo "jedna slamka među vihorove" 1Ognjen Radonjić

Nažalost, u pitanju je rat velikih sila u kojem je Srbija samo „jedna slamka među vihorove“ – kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u odgovoru na pitanje kako vidi zahtev dela EU da se Srbiji ukine status kandidata za članstvo u Uniji zbog odbijanja da se pridruži sankcijiama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Kako dodaje sagovornik Danasa, na kraju krajeva, „vrlo slično iskustvo smo prošli mi ovde tokom devedesetih godina prošlog veka“.

– Ukrajina strada u ratu imperija za teritoriju i nadmoć. Tu sreće nema i pitanje naših sankcija prema Rusiji je čisto političko pitanje jer naša ekonomija ne može ničim da naudi ekonomiji Rusije. Može samo da bude obrnuto jer su prethodna i ova vlast bile saglasne u tome da Rusija treba u potpunosti da preuzme naše tržište nafte i gasa. Dakle, što se sankcija tiče, mislim da je prošlo vreme sedenja na dve stolice i da Amerika i EU neće tolerisati naše izuzumanje – kaže Ognjen Radonjić.

Ognjen Radonjić o Vučićevom odbijanju da uvede sankcije Putinovom režimu: Srbija je samo "jedna slamka među vihorove" 2
Foto: Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE; MIKHAIL KLIMENTYEV; Screenshot RTS

Prema njegovoj pretpostavci, verovatno je EU ovoj vlasti dala predah do izbora jer od nje dobijaju sve što požele – od stvaranja svetske deponije i izvora jeftine radne snage, do masovne emigracije obrazovanih ljudi.

– Mi smo pustinja sa samoproklamovanim mesijom i Zapadne sile nemaju ništa protiv toga. Ali, ukoliko im se po ovom pitanju ne povinuje, suočiće se sa zatvaranjem finansijskih tokova i jasno je da će u tom slučaju naš balon veoma brzo pući. Mislim da je toga svesna i opozicija i da, ukoliko ona osvoji vlast, takođe neće imati izbora. Kocka je bačena – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari