Ogromi računi fakulteta za struju 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Troškovi energetskih usluga koje plaća Univerzitet u Beogradu su ogromni i neke članice će imati ozbiljnih problema da izmire troškove.

Bez obzira što UB struju trenutno plaća po ceni od 75 evra za megavat-satu neke članice su dobijale nakon raspisane javne nabavke ponudu da ta cena bude 220 evra po megavat-satu, rekla je prorektorka za finansije Zorica Vujić, na današnoj sednici Saveta Univerziteta u Beogradu.

Ona je rekla da postoji opravdana bojazan šta će se dešavati u narednom periodu, budući da cene energenata rastu, a da je malo verovatno da će fakulteti dobiti dodatna sredstva za troškove struje i grejanja.

Ona je rekla da je uprava Univerziteta imala nekoliko sastanaka sa predstavnicima EPS-a i da je stekla utisak da EPS čini maksimalne ustupke Univerzitetu i podsetila da je zaključkom Vlade ugovorena cena struje od 75 evra po megavat-satu. Čak i po toj ceni neke članice imaju poteškoće da izmire račune.

Vujić je rekla da se uprava UB obratila i Ministarstvu prosvete sa molbom da se pomogne najugroženijim fakultetima što bi bila kratkoročna mera, te da je Univerzitet predložio i dugoročne mere u smislu većih finansijskih izdvajanja iz budžeta za energetske uslove, kao i povećanje energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari